SSA:s arkivarie Eric SM6JSM
räddade QSL-kort på Öland

Posted by Erik SM7DZV on 28 september, 2020 in Nyheter |

Eric SM6JSM  hämtade QSL-kort från SM7CRW, SM7MY och SM7BYB, när han på fredagen besökte Färjestaden på Öland.
FOTO Erik SM7DZV.

På fredagen gjorde SSA:s arkivarie Eric SM6JSM ett nedslag i Färjestaden på Öland. Uppgiften var att ta hand om John-Iwars SM7CRW QSL-kort. John Iwar avled den 21 juni i år efter en längre tids sjukdom. John-Iwar var en hängiven DX-are och hans QSL-kort fyllde bagageutrymmet på arkivariens bil, när lastningen var klar.

Utöver John-Iwars kort fick Eric även med sig QSL som tillhört Nisse SM7BYB (S.K.) och Gerhard SM7MY (S.K.), båda på sin tid verksamma i Nybro. Nu är alla kort i Karlsborg där Eric efter hand sorterar in dem i arkivet.

John-Iwar SM7CRW och Nils SM7BYB har, i motsats till Gerhard SM7MY, tidigare förekommit i våra spalter. Gerhard var född i Schöneberg, Berlin. Han var framstående radiotekniker. Under senare år arbetade han som institutionstekniker vid Nybros gymnasieskola Åkrahällsskolan, där han inspirerade flera elever att bli radioamatörer.

— Hur många radioamatörer som finns representerade i SSA:s QSL-kortsarkiv i Karlsborg eller hur många QSL-kort det innehåller, det har jag inte en aning om, säger Eric. Åke SM5OK som var arkivarie före mej samlade QSL-kort under mer än  50 år. Det var han som började. Han samlade många hundra amatörers kort.

 

Där Åke slutade fortsätter Eric som samlar allt han kommer åt. Korten sorteras, svenska kort för sig, utländska kort för sig. Svenska kort sorteras efter suffix, utländska efter prefix.

— Idag höll jag på med AC3, säger Eric. AC3 var ju tidigare Bhutan och Sikkim. Från 1975 räknas området som en indisk provins. Idag är ju AC3 USA.

Sorterar svenska kort efter suffix
— Att vi sorterar svenska kort efter suffix beror på att vi ju flyttar omkring i landet och att distriktssiffrorna därför byts ut. Suffixen är oförändrade, förklarar Eric.

— Hur många kort vi har i arkivet idag har jag inte en aning om, säger Eric. Men många är det. Vi har kort från amatörradions allra första början, från 1924 och framåt.

Ett arbete som aldrig tar slut
I lördags utökades QSL-kortsarkivet med flera nya välfyllda banankartonger.

— Det här är ett arbete som aldrig ser ut att ta slut.

Erik SM7DZV

 

Utöver QSL-kort kunde Eric hämta hem ett antal amatörradiorelaterade fotografier som tagits av legendariske Gunnar Ekström SM7QY (S.K.) från Karlskrona. Här poserar Eric med Gunnars sista och makulerade körkort.
FOTO Erik SM7DZV.

Print Friendly, PDF & Email

Etiketter: , , , ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com