”Livet är en massa val. Jag tror vi är, det vi gör”

Posted by Erik SM7DZV on 19 oktober, 2020 in Nyheter |
Uppdaterat 2020-10-19.

”Vad har du gjort för amatörradion”, brukade Olle SM5BP (1923 – 2006) fråga radioamatörer som träffade.
FOTO SM3BG.

”Våra liv är det vi gör, och inte det vi vill göra eller drömmer om”, sa förläggaren Dorotea Bromberg i P1:s Söndagsintervju i går, den 18 oktober 2020.

Olle SM3BP (S.K.) brukade ställa en fråga på samma tema till radioamatörer han mötte: ”Vad har du gjort för amatörradion”?

Livet är vad du gör. Valet är ditt. Vad har du gjort för amatörradion?

Dorotea Bromberg, framgångsrik grundare och färgstark chef för Brombergs bokförlag intervjuades i går i P1:s Söndagsintervju. Bromberg berättar om sin livsresa som dotter till två överlevande efter Förintelsen. Resan inleddes av en i början lycklig barndom i Polen som följdes av mobbning och trakasserier till följd av regeringsledda pogromer i slutet av 1960-talet. År 1970  hade trakasserierna av judar eskalerat till en en sådan nivå att familjen Bromberg beslutade att fly till Sverige.

I slutet av söndagsintervjun sätter Dorotea Bromberg ord på sin livssyn:

”Vi är det vi gör”

”Jag tror att våra liv består av en massa val. Alltså vi väljer hela tiden vad vi ska göra. Jag tror att vi är det vi gör. Våra liv är är det vi gör och inte det vi vill göra eller drömmer om.”

Olle SM3BP (S.K.) i Sandarne:
”Vad har du gjort för amatörradion”?
Dorotea Brombergs ord leder tankarna till Olle SM3BP i Sandarne (1923 – 2008). Hasse SM3JBE var god vän med Olle. I en artikel från 2018 berättar Hasse om Olle och en fråga som Olle brukade ställa till radioamatörer han mötte:

— Vad har du gjort för amatörradion?

 

— Olle gjorde ju själv hemskt mycket för vår hobby. När Olle gick bort fick jag vara med om att hantera hans radiogrejer och annat som hade med radio att göra. Jag har fem sex pärmar kvar efter Olle med allt som han arbetade med i olika amatörradiosammanhang, säger Hasse och sammanfattar:

— Olle var ett proffs!

Erik SM7DZV
Länkar
Sveriges Radio (2020-10-18): Dorotea Bromberg – virvelvinden om livsresans biljett 
Amatörradionyheterna (2018-12-05): Verklighetens SM3BP — Olle från Sandarne

Etiketter: , ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com