Trygghetslarm i 47 kommuner slutade fungera
Larmade åtta gånger — fick ingen hjälp — dog

Posted by Erik SM7DZV on 20 oktober, 2020 in Kommenterad nyhet |

Minst 47 kommuner hade förra veckan problem med trygghetslarm som inte fungerade. I Luleå larmade en person åtta gånger utan att få hjälp. Fem timmar efter första larmet kom hemtjänstpersonal fram. Då hade personen som larmat hunnit dö.

Företaget som åtagit sig att sköta larmtjänsten uppger att felet uppstod i samband med en uppdatering av deras datorsystem. Enligt Sveriges Radio uppger flera kommuner att de nu överväger att byta larmoperatör.

 

”Glöm aldrig att ditt vapen levererades
av den som lämnade lägsta anbudet”
När viktiga samhällsfunktioner, som äldreomsorg, sjukvård, utbildning och trygghetslarmtjänster, köps på marknaden kan det vara på sin plats att dra en parallell till en viktig punkt i Murphy´s Law of Combat, Murphys stridslag:

”Glöm aldrig att ditt vapen levererades av den som lämnade det lägsta anbudet.”

Glöm inte att kommunens larmservice gick till det företag som lovade att ta minst betalt.  Det är dagens motsvarighet till hur Fattigvårdsnämnderna för hundra år sedan auktionerade ut föräldralösa barn till lägstbjudande.

Erik SM7DZV
Relaterade länkar:
Sveriges Radio (2020-10-20): En dog när trygghetslarmen krånglade
Amatörradionyheterna (2020-10-17) “Om något måste fungera i alla situationer är det klokt att ha mer än digitala lösningar”
Amatörradionyheterna (2020-09-11): Högteknologiska larmsystem överbelastades vid omfattande rikstäckande tysk larmövning igår
Print Friendly, PDF & Email

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com