”Anmäl de avsiktliga störningarna
på 80 och 160 m till Post- och Telestyrelsen”

Posted by Erik SM7DZV on 23 oktober, 2020 in Nyheter |

Bilden av avsiktlig störning på 3783 kHz, amatörradions 80-metersband.

SSA:s HF-manager Håkan SM5AQD kritiserar de avsiktliga störningarna av amatörradiotrafiken på 80 och 160 meter, ber att störda radioamatörer rapporterar sina observationer till PTS samt kräver att PTS vidtar åtgärder.
FOTO  Erik SM7DZV.

Under mer än en månad har det till och från förekommit att en radioamatör sänder ut musik och andra typer av störningar  på amatörradiobanden 80 och 160 meter.

Störsändningarna är inte direkt schemalagda utan förekommer då och då. Vissa helger har det varit uppemot 15 – 20 timmar sändning. Frekvensen har ibland varit 3783 kHz men den varierar. Ett växande antal radioamatörer har hört av sig till redaktionen med krav på att störsändningarna ska stoppas.

De avsiktliga störningarna syftar till att störa själva radiokommunikationen mellan olika radioamatörer. Störsändningarna kan pågå både morgon, eftermiddag och kväll. Vissa dagar förekommer inga störningar alls medan de andra dagar kan pågå under flertalet av dygnets timmar. Störningarna förekommer på både 160 och 80-metersbanden och kan bestå av såväl telegrafi som musik på AM och FM.

”i vissa fall är störkällorna identifierade”
— Detta är helt oacceptabelt och måste få ett slut, skriver SSA:s HF-manager Håkan SM5AQD. I vissa fall är de störande stationerna identifierade av aktiva i närheten. Vi måste få ett slut på detta, som inte alls hör till vår hobby.

”Helt oacceptabelt och måste få ett slut
— anmäl problemen till PTS”
— Jag vädjar till alla som har problem med dessa störningar att läsa in anvisningarna från POST- och Telestyrelsen, PTS, om hur man anmäler störsändningar (länk) samt fylla i störningsrapporten och skicka in den till PTS, skriver Håkan. Det är också mycket bra om man kan spela in den störande trafiken. Det är bra om hela landet är representerat.

Erik SM7DZV

Håkan skriver:

”Ringa in och anmäl störkällorna — Skicka kopia till mej”
När ni sänder in blanketten sänd en kopia till mig  så jag vet vad som händer så att vi så fort som möjligt kan göra något åt saken. Ni som har Kiwi SDR kan kanske samarbeta för att på ett bättre sätt kunna ringa in de störande stationerna.

Allmänt om störningar
Det förekommer avsiktliga störningar på våra band. Det finns dels störningar som genereras på våra högre band som ofta kommer från olika radaranläggningar runt om i världen.

Vi kommer ju ihåg vi som var med på slutet 70 och in på 80 talet den beryktade ”hackspetten”, en radaranläggning som kunde se över horisonten. Den använde enormt mycket effekt med stora antenner, den befann sig i Ukraina. Tyvärr finns fortfarande några liknande radaranläggningar i världen även om just hackspetten i Chernobyl Ukraina är nedlagd.

”Dagens störningar värre än Hackspetten”
Vad som nu är värre, är de avsiktliga störningarna, försöken att störa radiokonversationer. Det är störningar som förekommer på olika nätfrekvenser både morgon, eftermiddag och kväll. Störningarna består av olika moduleringar.

”Telegrafi, musik på AM och fyllesnack”
Det är både telegrafi och som mycket ofta musik med AM modulering samt någon kombination av fyllesnack, samt andra typer av störningar som stör pågående trafik.
Det vi pratar om här är i första hand på 80 och 160 meters frekvensområden.
Det är helt oacceptabelt och måste få ett slut.

”Stationerna identifierade”
I vissa fall är de störande stationerna identifierade av aktiva i närheten. Vi kan konstatera att dessa avsiktliga störningar troligtvis skapas främst i vår närhet. Vi måste få ett slut på detta som inte alls hör till vår hobby.

”PTS ser allvarligt på problemet”
Föreningen Sveriges Sändareamatörer, SSA, är ingen myndighet. Därför har jag själv pratat med PTS som är den myndighet som hanterar detta. PTS ser mycket allvarligt på situationen.

”Vädjar till alla som blir störda:
Läs informationen från PTS och gör anmälan”
Jag vädjar till alla som har problem med dessa störningar att klicka in på länken nedan. Läs hela sidan samt fyll i blanketten längst ned på sidan. Ta er tid att fylla i den. Det är också mycket bra om man kan spela in den störande trafiken. Det är bra om hela landet är representerat.

Håkan Eriksson SM5AQD
HF-manager

Länkar:
Klicka här för e-postlänk
Klicka här för länk till Post- och Telestyrelsen 
Youtube: DUGA Radar ”Hackspetten”

Etiketter: , ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com