Solen lever — Flera flare-utbrott idag

Posted by Erik SM7DZV on 27 oktober, 2020 in Nyheter |
Uppdaterat 2020-10-27 klockan 20.45: Spaceweather Solfläcksvarning.

Bild av dagens flare klockan 0618.
Källa NOAA Communications Dashboard.
Klicka på bilden för länk.

Uppdatering 2020-10-27 klockan 20.45:

Spaceweather.com har idag utfärdat en stor solfläcksvarning. Nya solfläcksgruppen AR2778 innehåller ett dussin mörka kärnor som stäcker sig nästan 100 000 km över solytan. Som amatörradionyheterna tidigare rapporterat träffades jorden av ett antal mindre C-klass-flares. Spaceweather.com rapporterar nu att denna aktivitet kan komma att intensifieras, om solfläckens snabba tillväxt fortsätter.

Ursprunglig artikel publicerad klockan 13.41:

I morse klockan 0618 UTC observerades för första gången på länge en flare, som framför allt berörde södra halvklotet med Indien och Indiska oceanen i centrum.

Dämpningen i D-skitet noterades i de lägsta kortvågsbanden till upp emot 15 dB och påverkade i avtagande utsträckning frekvenser upp till 15 MHz. Över 15 MHz var dämpningen marginell. Klockan 1117 UTC inträffade ytterligare en flare, denna gång med centrum över västra delen av södra Afrika. Det senare solutbrottet var mindre och torde inte nämnvärt ha påverkat kortvågskonditionerna i vår del av Europa.

Flare dämpar kortvågens lägre frekvenser  
och geomagnetisk storm de högre
En flare medför ökad dämpning i D-skiktet, vilket påverkar kortvågens lägre frekvenser. Geomagnetisk storm minskar möjligheterna till radiokommunikation i den höga delen av kortvågsbandet.

 

Geomagnetisk oro
De senaste dagarna har svar ökning av den geomagnetiska aktiviteten noterats. K-index har uppmätts till 5 eller strax därunder.  Detta medför just nu en måttlig sänkning av den högsta användbara frekvensen MUF. Jonosonden i Juliusruh angav vid lunchtid på tisdagen den kritiska frekensen för F2 till 5,7 MHz och den kritiska frekvensen för E-skiktet till 2,5 MHz.

Erik SM7DZV
Länkar
NOAA: Radio Communications Dashboard  
Jonosonden i Julusruh 
Spaceweather.com: Big Sunspot Alert 
Spaceweather.com: Spaceweatheralerts

Varning från Australiska Space Weather Center den 26 oktober.

Print Friendly, PDF & Email

Etiketter: , , , ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com