39 år sedan U 137 gick på grund i Karlskrona

Posted by Erik SM7DZV on 29 oktober, 2020 in Nyheter |
Uppdaterat 2020-10-30: Rättat årtal.

Mikael SM7USO passerade haveristen  U 137  innan han fick larmet att omedelbart  inställa sig på sin arbetsplats vid Örlogsbasen. 
FOTO Privat.

Det är i dagarna 39 år sedan den sovjetiska ubåten U 137 gick på grund långt inne i ett militärt skyddsområde i Karlskrona skärgård.

På kvällen, omkring klockan 20, den 27 oktober 1981 rände den sovjetiska ubåten upp på Torhamnaskär vid inloppet till Gåsöfjärden. Det var en händelse som skakade om det svenska samhället och ledde till en allvarlig diplomatisk konflikt med grannen i öster.

En av dem som på avstånd passerade haveristen utan att fundera särskilt mycket över händelsen var Mikael, SM7USO, som då dels arbetade som yrkesfiskare dels som civilanställd chaufför vid Örlogsbasen i Karlskrona.

Order att omedelbart infinna sig på Örlogsbasen
— Vi hade varit ute på morgonen och gick förbi sundet vid Gåsöfjärden, där ubåten hade gått på, minns Mikael. Vi såg ju den på avstånd och tänkte, att den ligger väl där och vaktar. Vi gick ju ut och sedan skulle vi gå samma väg tillbaka. När vi var på väg tillbaka blev jag uppropad av Kustbevakningen på kanal 16 och beordrad att omedelbart kontakta min arbetsplats. Vi hade en NMT-mobiltelefon i båten så jag ringde Marinbasen och fick order att omedelbart inställa mig på jobbet.

Lyssna på Mikaels berättelse
Lyssna på när Mikael SM7USO berättar sina minnen från morgonen efter att den sovjetiska utbåten U 137 hade gått på grund inne i ett skyddsområde i Karlskrona skärgård:

Inspelningen gjord med ICOM IC-7300. I inspelningen nämns felaktigt årtalet 1987. Rätt år var 1981.

 

— På vägen in blev vi stoppade av marinen och fick då förklara att jag var tvungen att så snabbt som möjligt ta mej in till hamnen och Örlogsbasen för att tjänstgöra.

Bilen redan lastad
— När jag kom in dit var bilen redan lastad och färdig. Det var sjukvårdstält, där var ubåtsnät som skulle ut till Hasslö och till Tjurkö, säger Mikael. Alla dom där brohålen mellan öarna skulle ju täckas med utbåtsnät. Och så var det ju förläggningsutrustning.

— Två till tre dygn var jag i den där skärselden, innan all utrustning var på plats, berättar Mikael. Sedan, flera månader senare, fick utrustningen tas hem igen, torkas, lagas och läggas i förråd.

Fiskarnas film konfiskerades
Ombord på fiskebåten hade fiskarna en kamera som man hade använt för att fotografera ubåten med. Filmen tog försvarsmaktens säkerhetspersonal hand om.

Erik SM7DZV
Länkar:
Öppet Arkiv.se Magasinet Avsnitt 21 av 43 (1981-10-28): Sovjetiska ubåten U 137.
Sveriges Radio — Radiofynd (2014-10-20) SR Minnen: U137 och ubåtsjakterna 
Wikipedia: Sammanfattning av händelseförlopp mm kring ubåtskrisen 1981.

FOTNOT:
Marinen testade U-båtsjakttorped samma kväll
Samma kväll som U 137 gick på grundet i Gåsöfrden, den 27 oktober 1981,  bedrev den svenska marinen försök med en ubåtsjakttorped, En svensk ubåt och två helikoptrar deltog i övningen. Den grundstötta sovjetiska ubåten upptäcktes morgonen därpå, den 28 oktober.

 

Etiketter: , , , ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com