Polar Bears Radio Club — en aktiv radioklubb
med stor verksamhet och höga ambitioner

Posted by Erik SM7DZV on 5 november, 2020 in Nyheter |

Till höger i bilden diplom från Polar Bears Radio Club från 1964 tilldelat dåvarande lyssnaramatören Ingemar Svensson, SM7-3226, sedermera SM7DQK och SM6DQK.  Ingemar  lämnade amatörradion vid mitten av 1970-talet och bor nu i Katrineholm.
Anropssignalen tillhör nu en annan radioamatör.

Sven Elfving, framstående rundradiolyssnare och FRO-telegrafist. Eldsjäl i Polar Bears Radio Club i Örnsköldsvik i slutat av 1950- och början av 1960-talet.
FOTO: Privat.

Tidigare i höst tipsade Lennart SA5MMM om Polar Bears Radio Club i Örnsköldsvik, en radioklubb som fanns i Örnsköldsvik under åren 1957-1962.

Några av klubbens diplom till DX-lyssnare bjöds ut på Tradera, Lennart SA5MMM bjöd en krona och vann budgivningen. Diplomet var undertecknat av klubbens eldsjäl, DX-lyssnaren Sven Elfving.

Lennart fick på det sättet tag på en del av sitt material om Polar Bear Radio Club. Nu finns alla diplomen och resten av materialet i SSA:s arkiv i Karlsborg. Lennart skriver:

Sven Elfving eldsjäl
hos Isbjörnarna från Övik
Den drivande i klubben var Sven Elfving (f. 1940). Tipstidningen ”DX-er” kom oregelbundet en gång i månaden och innehöll tips, listor med hörda och körda stationer, verifikationer och försäljning av diverse tillbehör som rapportkort, frimärken och böcker. Allt på engelska frånsett sista sidan som var på svenska.

 

Listan med prenumeranter 1960 på tidningen DX-er är imponerande.
164 radioamatörer och 102 SWL:s i många länder.

 

Telegrafist på I5 i Östersund
Sven Elfving, född 1940, bor idag i Härnösand. Som DX-lyssnare var han mycket aktiv som SM3-3104. Sven gjorde lumpen som telegrafist på I5 i Östersund. Eftersom han redan vid inryckningen klarade 100-takt slapp han den grundläggande telegrafiutbildningen och blev av telegrafiläraren beordrad att tillbringa sin tid på regementets amatörradiostation.

Ensam intresserad av amatörradio på plutonen
– Jag var ensam om att vara intresserad av amatörradio, så jag kunde spendera all min tid där, säger Sven, som senare var mycket aktiv som operatör på FRO:s klubbstation i Övik, SL3ZO.

Tog inte eget amatörradiocertifikat
Trots sina stora färdigheter i telegrafi tog Sven Elfving tog aldrig något amatörradiocertifikat. 1964 flyttade Sven från hemstaden för arbete i Härnösand. I och med flyttningen lämnade han DX-lyssnandet och amatörradion bakom sig.

Medverkade DXing Horizons
Läs gärna vad Sven Elfving skriver i amerikanska tidningen ”DXing Horizons” från 1960 (reducerad pga storlek, tryck CTRL och plustecken för att förstora texten). Tidningens framsida pryds av den dåvarande svenske DX-lyssnar-gurun Arne Skoog.

Klubben arrangerade egna tävlingar
Polar Bears Radio Club anordnade även tävlingar. En sådan var ”W-SM-C Worked Swedish Cities”.

Jag gillar klubbnamnet.

SA5MMM Lennart

 

 


FOTNOT
Till vår nättidning har Sven Elfving lånat ut ett mycket omfattande material som består av tidningsurklipp, fotografier och rullband med inspelad radiotrafik Vi återkommer därför med en utförlig presentation av Sven Elfving.

Print Friendly, PDF & Email

Etiketter: , , ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com