John ON4UN — Mästaren på låga band S.K.

Posted by Erik SM7DZV on 14 november, 2020 in Nyheter |

John ON4UN i sitt radioshack. Stationen består av en Elecraft K3s+ P3 och ACOM 2000A slutsteg.
FOTO från Johns sida i QRZ (Klicka för länk).

John ON4UN var en av föreläsarna under DX-mötet i Karlsborg i september 2000, där han berömde arrangemanget hos LWDXG. John hade året innan publicerat tredje upplagan av sin nu kilotunga  faktaspäckade bok Low-Band DX-ing.
Första upplagan kom 1987 och kostade då 10 dollar.

Bild av försättsblad med dedikation.

— Minnesord över ON4UN — 

John ON4UN har gått ur tiden. Han är en legend, och vi DX-körare har nog läst hans Low Band DX för att verkligen lyckas köra de DX-stationer som finns på låga band, från 40 till 160 meter.

Vad som är A och O när man ska köra DX på dessa band är att använda sig av soluppgång och solnedgång. Den kallas på engelska ”Grey Line Zone”, på svenska grålinjen. Man försöker till exempel hitta tiden för soluppgång i Sverige samtidigt som det är solnedgång i det land man letar efter.

Lista för att hitta grålinjen:
”Fungerade alltid”
Sent 70-tal kom John med en tjock lista över alla DXCC-länder med alla tider dygnet runt. Om man utgick från sin egen position när man hade just soluppgång eller solnedgång här i Sverige så kunde man tack vare hans lista när det var mest troligt att man skulle kunna köra landet i fråga. Det fungerade alltid.

 

Håkan SM5AQ skriver om sina minnen av Jon ON4UN (S.K.)

Maskinskriven föregångare
till boken Low-Band DX-ing
John kom också med en typ av ”Low Band DX”-utgåva som var en maskinskriven samling av A4-papper. Det var föregångaren till den tryckta utgåvan som kom senare, som förändrades över tiden och som gavs ut i ett stort antal nya upplagor.Vi är många, det vill säga nog de flesta, DX-are som någon gång har läst Johns skrifter för att lyckas. John hade samtidigt också tips på olika antenner. Här kunde man drömma sig bort, om stora uppsättningar av antenner för att få så bra signal som möjligt.

”You made my day”
Det var en fröjd att följa hans ”bibba” med graylinetider. Det var ett härligt rus och lycka när man lyckats höra och lköra DX-et. Det var som en ”You made my day”-variant, som idag tyvärr inte alls har samma innebörd. Digitala moden – så klart måste man följa grålinjen, men här behöver du inte alls höra något. På FT8 och FT4 sköter datorn om lyssnandet. Du behöver inte inte ens sitta vid datorn.

Om att köra Pacific remote från Australien
Du kan också köra remote. Det går att köra en station i Pacific genom att lyssna via internet på en station i Australien medan man sänder här från Sverige. I vårt land hörs inte Pacific alls. Detta börjar bli poppis på 80 och 160 meter. Det är inte tillåtet om man följer ARRL:s DXCC-regler. Jag ser det som ”Radio Doping”. Det är inte OK, men för den som vill ligga högst upp i listan spelar det kanske ingen roll.

QSO med ON4UN från Märket 1987
En episod jag kommer ihåg bra, var när jag var aktiv från Märket 1987. Jag använde signalen OF0MA tillsammans med några engelsmän. Belgien hade samma år fått tillstånd att köra på 160 meter. I den pile jag hade på 160 meter fick jag kontakt med John, så jag gav honom i alla fall ett nytt land på 160 meter.

Håkan SM5AQD

 

Länkar:
ARRL News 2020-11-12: Low-Band Titan John Devoldere, ON4UN, SK 
ON4UN på QRZ: Thanks for stopping by!


FOTNOT
Tiderna förändras: I vår högerspalt finns en karta där du i realtid kan se hur grålinjen förflyttar sig över jorden. Den som vill lära sig om DX-trafik och antenner på de låga kortvågsbanden på djupet gör dock säkrast i att söka kunskapen i  Johns böcker.

Print Friendly, PDF & Email

Etiketter: , , ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com