Låna kvalitetsfilm på ditt bibliotek alldeles gratis

Posted by Erik SM7DZV on 14 november, 2020 in Nyheter |

Cineasterna – Ett av de streamingföretag som har avtal med ett stort antal bibliotek.

För er som har hyfsat bra bredband och är sugen på en film när det är dåligt väder och ni måste sitta hemma på grund av Covid-19 eller annat skäl. Ett mycket stort antal kommuner tillhandahåller genom sina bibliotek streamingtjänsterna Cineasterna eller viddla.

Villkoret för att få låna är att du har ett bibliotekskort. Börja därför med att besöka ditt kommunbiblioteks hemsida för att ta reda på vilken eller vilka streamingtjänster som står till ditt förfogande och hämta den information som finns där om E-film.

Genom de bibliotek som har avtal om streamingtjänsterna kan man gratis låna upp till fyra (Cineasterna) kvalitetsfilmer i månaden. Antalet filmer bestäms av vad ditt bibliotek och streamingföretaget har kommit överens om.

 

Bibliotekskort krävs
Villkoret för att låna (strömma) filmer från biblioteket är att man har ett bibliotekskort. Enklaste sättet att logga in är med personnumret och kortets pinkod. Antingen kan man gå via det egna kommunbiblioteket eller också direkt via streamingföretaget, där man också kan få uppgift om vilka bibliotek som är anslutna.

Smart TV med nätanslutning underlättar
Den som har en smart TV som är ansluten till nätet kan logga in från den och se filmen direkt i TV-n.

Andra anslutningsmöjligheter av TV till dator
Annars får man starta datorn eller surfplattan, logga in via biblioteket eller dess streamingtjänst och sedan låna den film man vill se. För att se filmen i TV kan man då, beroende på operativsystem, välja att till exempel gå via Apple-TV eller Chromecast.

Anslutning via HDMI
Inget av detta behövs om man har möjlighet att ansluta datorn direkt till TV:n t.ex. via en HDMI-kabel. Den som har en äldre dator som saknar HDMI-utgång, kan skaffa en övergång från VGA till HDMI, som kan köpas på Kjell & Co, Elgiganten och andra datoraffärer. Använder man en sådan övergång krävs också att en separat ljudkabel ansluts för att få med ljud till TV-n .

Erik SM7DZV

Länkar:
Cineasterna 
Viddla (Information – frågor och svar)

Tack
till Janne SM5SUH som skickade in tipset.

Print Friendly, PDF & Email

Etiketter: , ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com