Hindra din identitet från att kapas:
Lås din postadress och få varning
om någon försöker ändra den

Posted by Erik SM7DZV on 18 november, 2020 in Nyheter |

Klicka på bilden för att komma till Skatteverkets tjänst Spärra obehörig adressändring.
Inloggningen kräver e-legitimation (Mobilt BankID eller liknande).

Att först byta adress på en person är ett ofta använt sätt av kriminella för att sedan kapa identiteten och att kunna ta hand om dennes post i en annan postlåda.

2016, för fyra år sedan, uppmärksammade Amatörradionyheterna Skatteverkets då nya tjänst Spärra obehörig adressändring, som bygger på användning av e-legitimation. Adressändring kan inte göras utan BankID eller motsvarande e-legitimation.

Om det inte har framgått tidigare och på annat sätt bör detta ha visat att e-legitimationen är den absolut viktigaste identitetshandling som finns idag och att att den måste skyddas därefter.

Adresslåset
Svensk adressändring, adressandring.se, ägs av PostNord och kräver inloggning med BankID. Det borde vara säkert. Men Svensk Adressändring har ovan på detta en tjänst Adresslåset. Om du har spärrat med hjälp av Adresslåset kommer du att få ett meddelande via sms och e-post om någon försöker ändra dina uppgifter.

Du kan spärra din postadress, så att ingen annan än du kan adressändra, eftersända eller lagra din post. Adresslåset är personligt och knutet till ditt personnummer.

Läs mer om hur du skyddar dej och din postadress:

 

 

Beställ adresslåset. Klicka på bilden för att komma till sidan där du skyddar din postadress.

 

Kort om e-legitimation
Med e-legitimation förstås BankID, Mobilt BankID och Skatteverkets id-kort, som sedan 2017 innehåller e-legitimation. För att få ett Skatteverkets id-kort krävs att man är folkbokförd i Sverige. Skatteverkets id-kort är lämpligt för personer som saknar bankkontakter och därför inte kan få BankId eller Mobilt BankID.

Erik SM7DZV

 

Print Friendly, PDF & Email

Etiketter: , ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com