Veckans Bild — Amatörradioglädje med SM4JGU
“Det här är radioprylar jag verkligen gillar”

Posted by Erik SM7DZV on 23 november, 2020 in Nyheter |
Första publicering av Veckans bild 2020-10-18.
Uppdaterat 2020-10-24, 2020-11-01, 2020-11-08, 2020-11-14, 2020-11-17, 2020-11-23.

– Det här är prylar jag verkligen gillar, säger Karl-Arne Blom SM4JGU. Karl-Arne bor i Tived. Lyckan illustreras av en Heathkit line med SB-101.
FOTO © Lennart SA5MMM.

Karl-Arne är uppväxt i Aspa Bruk, Olshammar. Efter skolan började han arbeta som radio- och tv-service på Jakobssons Radio & TV i Askersund fram till 1990. Därefter har det blivit arbeten i omgångar inom andra områden.

Under sin ungdomstid var han mycket intresserad av radio och kanske var det den gamla sändaramatören i Olshammar som sporrade till ett T-certifikat 1978.

Roligaste förbindelsen — OK från ett luftbevakningstorn
Den roligaste förbindelsen inträffade när Karl-Arne och hans radiokompis klättrade upp i ett bevakningstorn med hemmagjord antenn och batteri där de lyckades få kontakt med dåvarande Tjeckoslovakien på 2 m. En inspirationskälla som resulterade i ett B-certifikat med möjlighet att också köra kortvåg.

Rekognoscerade antennmöjligheter före flytt…
1998 flyttade KA med familj till stugan i St Ykullen, Tived. Självklart hade en viss rekognoscering av bra antenndragningar gjorts innan. Radioshacket är välutrustat med både mottagare och sändare som ex v Collins 51J-4, AOR AR3030, Drake TR7, NRD 515 och Skanti R5001. Karl-Arne har en kort trådantenn på 20 meter, en längre på 100 meter, en dipol för sändning på 80/40 mb och en GP för VHF/UHF. Ett intresse som växt med åren är mellanvågslyssning. Men då med en lång Beverage-antenn.

Text & bild: SA5MMM Lennart

Läs mer och se tidigare publicerade Veckans bilder
—>   

 

Vill du visa upp din bild för andra radioamatörer?


Har du en bra bild med radioanknytning som du vill visa upp för resten av radioamatörerna i Sverige? Din bild måste inte alls vara nytagen eller fotograferad i Sverige. Det kan vara en svartvit bild med många år på nacken. Det är du som avgör.

Mejla bilden till redaktionen.
Vi publicerar den tillsammans med uppgift om fotografens namn. Bilden måste vara din egen och du måste ange att vi har rätt till fri publicering. Vi har inga som helst möjligheter att betala något honorar för publiceringen. Redaktionen tackar på förhand.


 Tidigare publicerade Veckans Bilder


2020-11-14: Jörgen SM3FJF (redaktionens val):
Pandemi och pengabrist punkterade vackra projektet

Första publicering 2020-10-18.
Uppdaterat 2020-10-24, 2020-11-01, 2020-11-08, 2020-11-14, 2020-11-17).

Ulla Norrmén SM3LIV är kassör för SI9AM i Utanede. 160 000 QSO kördes från stationen under knappt 20 år. Alltför få besökare medförde dålig ekonomi som till slut knäckte projektet. Pandemin blev sista spiken i kistan.
FOTO © Jörgen SM3FJF.
Klicka på bilden för länk till artikel.

(2020-11-14)

Veckans bild hör ihop med sagan om King Chulalongkorn Memorial Amateur Radio Society som levde i två årtionden.

Besöksstationen SI9AM invigdes den 1 juli 2000 och möjligheterna att hyra anläggningen upphör den 1 december 2020. Förhandlingar pågår nu för att hitta någon intressent som är beredd att ta över verksamheten.

Alltför liten uthyrning ledde till röda siffror i boksluten under flera år. Tvärstoppet under Coronapandemin blev sista spiken i kistan.

Amatörradiosverige är stor tack skyldig eldsjälarna i King Chulalongkorn Memorial Amateur Radio Society.

 

 


8 november 2020: Janne SM5SUH
“Hur hittar man en radiobild på temat glädje?”

Matglädje under portabeltesten med SK7AF 2013: Klart för grillning, drygt en halv våglängd för 144 MHz. Till vänster Lasse SM7DZD och till höger Göran SM7AJZ.
FOTO © Janne SM5SUH

I rådande tider med deprimerande och grasserande Corona, tycker jag det behövs en veckans bild på temat glädje. Med över 10 tusen radiorelaterade bilder kan man tycka att det borde vara enkelt. Det var det inte. Kanske ser man inte skogen för alla träd.

Här är i alla fall ett försök: Det är en bild från 2013 och Portabeltesten med SK7AF. Det är Lasse SM7DZD till vänster och Göran SM7AJZ till höger som under en paus i testen såg till att vi andra fick något i magen.

Länk:
Fler bilder från just denna portabeltest finns på www.jannesresor.se under 2013.

 


 

1 november 2020: Peter Lindquist SM5GXQ
Peters koltrast påminner om att det snart vänder

— Koltrasten är en trogen besökare varje år på Granudden. Den tycker om att sitta på den högsta platsen och ge sina konserter. Som synes har den hittat min kortvågsantenn, skriver Peter SM5GXQ.
FOTO © Peter SM5GXQ.

Vid denna tid på året klagar många mörkertrötta människor över att dagarna blir kortare och kortare och att mörkret tar över mer och mer. För att motverka dysterhet och tungsinne bjuder här Peter SM5GXQ på en kvalificerad sommarbild.

För alla, som inte hoppas på DX på 160 meter, kan det vara på sin plats att påminna om att det bara är 50 dagar tills det vänder, när ljuset börjar ta över igen. Peter SM5GXQ drar sitt strå till stacken genom att bidra med en riktig sommarbild. I denna veckas Bild ser vi koltrasten som brukar sitta och sjunga i Peters loopantenn vid Granudden alldeles intill Kalmarsund.

Fyll radioshacket med fågelsång
För att ytterligare förstärka känslan av den kommande ljusare årstiden lägger vi med en länk där ett klick kommer att fylla radioshacket med vacker fågelsång av Turdus merula, koltrast. (Klicka på mellanrubriken.)

Länk:
Klicka här
för att se fler bilder på Peters sångfågel.


24 oktober 2020: Lennart Deimert SA5MMM
Sven SM5BTC kör SMSS i snö och blåbärsris från Sticksjön 

Full koncentration: Sven SM5BTC kör SMSS från Sticksjön (CSPH) med radion bland snötäckt blåbärsris den 1 mars 2016.
Foto © Lennart SA5MMM
Klicka på bilden för att se den i full storlek.

Denna veckas Bild kommer från Lennart SA5MMM i Borensberg, som i mars 2016 fångade Sven SMBTC under SMSS-trafik. Notera att Sven i alla fall inte behövde vantar medan han nycklade sin station.

 


18 oktober 2020: Göran Uvner SM0DMY
Borgholmsrepeatern och Borgholms slottsruin

Veckans bild: Borgholmsrepeatern och Borgholms slottsruin.
FOTO © Göran Uvner SM0DMY.
Klicka på bilden för att se den i större format.
Bilden godkänd av Lantmäteriverket för spridning.

Säg aldrig till en fotograf att hen har tagit ett bra kort. Fotografer talar om bilder. Ibland får man som redaktör tag i en Bild med stort B. Det hände idag.

Låt oss därför bjuda på Veckans Bild: Borgholms repeatersajt sedd genom Göran Uvners SM0DMY kamera.

 

Göran SM0DMY tog denna Veckans Bild
— Toppen på repeaterantennen i Borgholm
Görans fotografi visar   en del av toppen på repeaterantennen i Borgholm. Betrakta det karga öländska landskapet och Borgholms slottsruin några kilometer bort, innan motivet övergår i ett blått Kalmarsund och blå himmel.

Hellre slott än ruin
Kommunens turistadministration kallar hellre ruinen för Borgholms Slott. Staden Borgholm, som är osynlig för kameran, ligger till höger i bilden, norr om slottsruinen och nedanför den branta kanten av den öländska kalkstensplattan, landborgen. Kungens sommarställe, Sollidens slott, även det utom synhåll från kameran, ligger till vänster i bilden, söder om slottsruinen, likaledes under landborgskanten.

Print Friendly, PDF & Email

Etiketter:, , ,

Copyright © 2014-2020 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com