Vienna Wireless W4F firar 120-årsminnet
av första lyckade radiotelefonisändningen

Posted by Erik SM7DZV on 28 november, 2020 in Nyheter |
Uppdaterat 2020-11-30.

QSL-kort W4F för 120-årsfirandet av den första telefonikommunikationen över radio. Aktiviteten pågår 18 – 24 december i år.
Klicka för länk.

Porträtt av Reginald Fessenden.
KÄLLA Harper’s Weekly Magazine, 1903


Uppdaterat 2020-11-30:
Bill W2WCM meddelar i mejl att Vienna Wireless W4F kommer att vara QRV mellan den 18 och 24 december klockan 1500-0200 z varje dag, beroende på aktuell vågutbredning. Man kommer främst att använda SSB, CW och FT-8 (FT8 i fox/hound-läge).

Man kommer främst att vara på 80-15 meter, även om man hoppas kunna operera på så många band som vågutbredningen tillåter. Bill berättar att klubbens medlemmar inom kort kommer att anmäla sig till två timmars pass efter band och sändningsslag.

 


Ursprunglig text (2020-11-28):

Mellan den 18 och 24 december genomför Vienna Wireless, W4F, ett evenemang för att fira att det är 120 år sedan uppfinnaren Reginald Fessenden för första gången lyckades genomföra en trådlös telefonisändning.

Vienna Wireless hör hemma vid Cobb Island, en liten ö i Potomacfloden i Charles county, Maryland, USA. Platsen ligger ungefär 7 mil sydsydost om huvudstaden Washington. Härifrån gjorde Reginald Fessenden världens första telefonisändning över radio. Det skedde den 23 december år 1900.

Ett vinande ljud gav idén
Året innan, 1899, hade Fessenden upptäckt att om en telegrafnyckel hölls ned för att skapa en utdragen lång teckendel gick det att tydligt höra ett egendomligt vinande ljud från en ansluten Wehnelt interrupter i mottagarens hörtelefon (se Belrose 1995). Den upptäckten väckte idén hos Fessenden att det skulle kunna vara möjligt att trådlöst sända och ta emot telefoni.

Michael W8CI skriver i ett mail till Rainer SM5LBR:

Vi i Vienna Wireless är värdar för ett speciellt radioevenemang, W4F, mellan 18-24 december.

Vi firar 120-årsjubileet för den första trådlösa röstöverföringen. Den gjordes av Reginald Fessenden på Cobb Island, som ligger strax söder om oss här vid Potomacfloden, den 23 december 1900. Han var uppfinnare och elektronikexpert. Han gjorde den första radiosändningen på julafton 1904 och uppfann föregångaren till SONAR. Han var också den förste som använde kolkornsmikrofon för att sända AM.

Kontakta W2WCM för ytterligare information
Vienna Wireless vill gärna ha ut informationen om jubileet till europeiska radioamatörer. Kontakta gärna Bill W2WCM för ytterligare information.

Modulerade gnistsändare
Fessenden använde gnistsändare vid sitt försök, som ägde rum innan trioden var uppfunnen och man kunde åstadkomma kontinuerliga bärvågor. Fessenden hade upptäckt att radiotelefoni kunde upprättas, om man man använde en gnistfrekvens på cirka 10 000 gnistor per sekund, dvs högre än det normala området för tal.

Artikel av Belrose beskriver tekniken
Till en internationell konferens om radioteknikens 100 första år, den 5 – 7 september 1995, skrev John S. Belrose, en artikeln Fessenden and Marconi: Their Differing Technologies and Transatlantic Experiments During the First Decade of this Century.

Belrose skriver i artikeln:

At the turn of the century Fessenden was using a spark transmitter, employing a Wehnelt interrupter operating a Ruhmkorff induction coil. In 1899 he noted, when the key was held down for a long dash, that the peculiar wailing sound of the Wehnelt interrupter could be clearly heard in the receiving telephone. He must have had a detector of some sort that was working for him, even at this early stage in the development of wireless. This suggested to him that by using a spark rate well above voice band (10,000 sparks/sec), wireless telephony could be achieved; and this he did transmitting speech over a distance of 1.5 km on 23 December 1900, between 15 metre masts on Cob Island, MD [Belrose, 1994a; 1994b].

In autumn of 1906 Fessenden had his HF alternator working adequately on frequencies up to about 100 kHz. About midnight in November, 1906 Mr. Stein at Fessenden’s Brant Rock station was telling the operator at a nearby test station at Plymouth, MA how to run the HF alternator. It was usual for these two operators to use speech over this short distance. However his voice was heard by Mr. Armor at Machrihanish, Scotland with such clarity that there was no doubt about the speaker, and the station log books confirmed the report.

Fessenden’s equipment was working exceptionally well in the early hours of that morning, and (remarkable for that time) the echo of the telegraphy signals from the Scotland station could clearly be heard one fifth of a second later, having travelled the long way around the earth.

The Machrihanish tower crashed to the ground on 5 December, 1906 during a severe winter storm. The station was never rebuilt, and so Fessendeil’s transatlantic experiments came to an abrupt end.

Fessenden’s greatest success took place on Christmas Eve 1906, when he and his colleagues presented the world’s first wireless broadcast. The transmission included a speech by Fessenden and selected music for Christmas. Fessenden played Handel’s Largo on the violin. That first broadcast, from his transmitter at Brant Rock, MA was heard by radio operators on board US Navy and United Fruit Company ships equipped with Fessenden’s wireless receivers at various distances over the South and North Atlantic, and in the West Indies. The wireless broadcast was repeated on New Year’s Eve. The transmitter was an HF alternator, in which one terminal was connected to ground, the other terminal to the tuned antenna, and a carbon microphone was inserted in the antenna lead.

Erik SM7DZV

Länkar
Belrose (1995): Artikel om Fessenden and Marconi
Wikipedia: Reginald Fessenden 
Wikimedia: Wehnelt interrupter 
Wikpedia: Arthur Wehnelt

 

Baksidan av QSL-kortet.

Print Friendly, PDF & Email

Etiketter: , ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com