Nybildade Utanede Radioklubb SK3HC
planerar digitala besöksstationen SI8AM

Posted by Erik SM7DZV on 17 december, 2020 in Nyheter |
Publicerat 2020-12-15. Uppdaterat 2020-12-15, 2020-12-17 (fot0).

Det thailändska templet i Utanede med stationshuset längst bak i mitten av bilden.
Klicka på bilden för större format.
Foto © Roger Hellqvist


Uppdatering 2020-12-15:

SI9AM blir SI8AM

Utanede Radioklubb har ansökt om, och tilldelats, signalen SI8AM. SIAM är därmed fortfarande knutet till paviljongen. Stationssignalen SI8AM gäller preliminärt från nästa vecka.

//Red.

 — Av SMØDMY Göran Uvner —

Som vi kunde rapportera för några dagar sedan är den radiostation som tidigare drevs under signalen SI9AM i ny ägo. Här berättar eldsjälarna bakom den nybildade Utanede Radioklubb om sina planer för Amatörradionyheternas medarbetare SMØDMY.

Många radioamatörer i Sverige och även utomlands har vid det här laget ”besökt” stationen SI9AM via radio. Däremot har nog inte lika många rent fysiskt besökt den natursköna platsen i Utanede, Ragunda kommun inte långt från Sollefteå. Det var där några radioamatörer från trakten, tillsammans med den dåvarande Thailändske kungen och tillika radioamatören kung Bhumibol Adulyadej (Rama IX), för ca tjugo år sedan lät uppföra den Thailändska paviljongen med tillhörande amatörradiostation. Intresserade kan läsa den bakomliggande historien här.

 

Den lilla norrländska byn Utanede är alltså en plats som redan har viss internationell anknytning. Något som de nya ägarna till stationen inte är sena att poängtera att man tänker bygga vidare på.

Nya ägarna: Carl-August SM5CVJ,
Roger SM3-8493
och Lars-Åke SM3PHZ
Vilka är då de nya ägarna till stationen i Utanede och vad får dessa herrar att gå in i ett projekt som detta, där de tidigare ägarna inte längre ser någon möjlighet att driva stationen vidare? Carl-August Rasch SM5CVJ, radioamatör sedan 1958 samt den, får vi förmoda, blivande radioamatören Roger Hellqvist SM3-8493. Carl-August och Roger har mångårig erfarenhet och vana från att bygga upp och driva internationella verksamheter och har varit affärskompanjoner under många år.
I styrelsen för den nya radioklubben ingår ytterligare en radioveteran från trakten, Lars-Åke Hansson, SM3PHZ, som även utbildar blivande radioamatörer.

Roger Hellqvist under torsdagens övertagandet av radiostationen i Utanede.
Eget foto.

Carl-August Rasch SM5CVJ i sitt hemmaschack.
Eget foto.

Tänker satsa på remote
Grundarna betonar satsningen på remoteaktiviteter och uthyrning av stationen, ett koncept som de har diskuterat en tid. Då resandet har blivit mer begränsat än tidigare kommer radiostationen att öppnas för ”digitala” besök. Stationen fortsätter att vara en besöksstation anpassad till nuläget.

Hoppas på internationellt nät av remotestationer
-Vi hoppas vi skall komma fram till ett upplägg som kan användas även i andra länder med unika platser och med dem gemensamt utveckla remote stationer som det är lätt att hyra in sig på, säger Carl-August.

-Vi har ett par intressanta kontakter i Europa som tyvärr stannat upp på grund av nuläget. I ett land har det varit uppe på ministernivå där det fått sin välsignelse och förts till lokal nivå. Det kommer att ta fart igen nu när vi kommer igång.

Svårt för många äldre radioamatörer att köra hemifrån
-Här hemma tror vi också att det finns ett uppdämt behov bland äldre radioamatörer som kanske inte längre har samma praktiska möjlighet att köra radio hemifrån p g a brist på antennmöjlighet och andra begränsningar. Då kan vi upplåta våra remote stationer för dessa, så att de kan fortsätta med sin hobby amatörradio, avslutar Carl-August.

-Vi kommer även att satsa på ungdomsverksamhet, fyller Roger i. Han har nyligen flyttat tillbaka till sin uppväxtort i närheten, så han känner området väl.

Planer på sommarläger för ungdom
-Vi tänker oss bl a sommarläger med olika former av utbildningsverksamhet. Plus en del andra planer för området, som vi får återkomma till senare. Den här delen av landet har en fantastisk natur att vistas i. Och tillräckligt stora lokaler att användas för övernattning. Klassrum/konferensrum finns i anslutning till stationen.

”Idéer har vi gott om”
-Så idéer har vi gott om fortsätter Roger. Det gäller att hitta de som bäst passar in i vår strävan att hålla stationen vid liv som steg ett.

Hur ser det då ut med finansiering och den ekonomiska biten i övrigt? De som hittills drivit stationen har ju uppenbarligen haft det tufft sista tiden.

Har sponsorer i rockärmen
-Ja dagens situation är annorlunda så vi försöker anpassa oss, svarar Carl-August. -Ekonomin har vi säkrat för flera år framöver och vi har redan ett par sponsorer som vill deltaga i projektet. Så vi ser ljust på framtiden.

”Roligt projekt”
Alla tre framhåller hur roligt de tycker det skall bli att jobba med projektet och, med hjälp av den nybildade klubben, vara med om att vidareutveckla den vackra bygden och bidra till att sätta Utanede lite mer på kartan internationellt. Och så avslutar man med uppmaningen:

-Boka gärna in dig på den digitala besöksstationen då den öppnar.

Några av antennmasterna.
Foto: Roger Hellqvist

 


FOTNOT

Den inarbetade gamla anropssignalen SI9AM ingick inte i övertagandet. Den behålls av Sundsvalls radioamatörer. Utanede Radioklubb har tilldelats den nya stationssignalen SK3HC

Print Friendly, PDF & Email

Etiketter: , , , ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com