Fråga i Radiomuseets senaste månadsbrev:
Vem vet något om ingenjören Örtenblad?

Posted by Erik SM7DZV on 24 december, 2020 in Nyheter |
Uppdaterat 2020-12-25: Länkar till ännu flera nyhetsbrev.

Ture Örtenblads RM5858 från 1926. Men vem vet något om Örtenblad själv?
Illustration: Ur Radiomuseets nyhetsbrev nr 144, januari 2021.

Lars Lindskog, redaktör för Radiomuseets månatliga nyhetsbrev.
FOTO Erik SM7DZV.

I Radiomuseets senaste nyhetsbrev efterlyser redaktören Lars Lindskog personer som vet mer om ingenjören Ture Örtenblad.

Örtenblad levde och verkade i Göteborg under 1920-1950 talen. Ture tillverkade radiomottagare på licens från Telefunken och Marconi 1920-1930.

Radiomuseets nyhetsbrev
— Säkert som amen i kyrkan
Säkert som amen i kyrkan kommer varje månad Radiomuseets månatliga nyhetsbrev. Ett annat kännetecken är att nyhetsbrevet också kommer i god tid före den angivna månaden. Radiomuseets julbrev för januari 2021 utgör inget undantag.

Här finns läsning, musiklänkar och annonser som kan tillgodose nördiga intressen inom vitt skilda områden — som till exempel stenkakor, drivremmar för rullbandspelare, elektronrör samt gamla kopplingsscheman. Radiomuseets senaste julbrev är inget man stressar igenom. Här finns utrymme för både ny kunskap och reflexioner.

”Vem vet något om Örtenblad”
En av Örtenblads apparater är RM5858 från 1926 som finns på museet. ”Den utmärks av hans imponerande avstämningsschema för de ingående kretsarna. Följande fem rör sitter i RM5858 från vänster tillhöger A442, RE064, B406, RE064, B406”, skriver Lars Lindskog. ”Vi undrar om någon av våra läsare kan tipsa om något mera kring denne Ture Örtenblad och hans verksamhet?”

Fortsätt läsa artikeln och fler nyhetsbrev —>

 

Utvecklade ljudförstärkartekniken
Ture Örtenblad utvecklade även ljudförstärkartekniken för biografer och det finns följande noterat om honom. Man hade börjat prata om bred ljudfront, dvs ljudet skulle inte längre koncentreras till bara en punkt, utan man använde två eller flera anordningar för ljudåtergivningen. Ingenjör Ture Örtenblad fick 1947 patent på en förstärkare med dubbla kanaler, där den andra automatiskt trädde i funktion när något fel inträffade. Tidigare hade det fordrats dubbla förstärkare om man ville vara säker på att inte behöva ställa in en föreställning på grund av ljudfel.

Information om museets verksamhet
I nyhetsbrevet finns som vanligt också medlemsinformation, bland annat om den digitala extrastämman i december, att museet håller stängt under jul och nyårshelgerna samt att medlemsavgiften emotses senast den 31 januari. Kalendariet för 2021 är som väntat präglat av osäkerhet rörande utvecklingen av den pågående pandemin.

Erik SM7DZV

Ladda ned och läs
Radiomuseet: Nyhetsbrev 144 – Januari 2021
Radiomuseet: Nyhetsbrev 143 – December 2020 
Amatörradionyheterna: Hitta ännu flera nyhetsbrev från Radiomuseet.

Print Friendly, PDF & Email

Etiketter: ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com