Hjalmar SM3ABG i Skärvången ur tiden

Posted by Erik SM7DZV on 30 december, 2020 in Nyheter |
Uppdaterat 2020-12-30 klockan 17.25.

Hjalmar SM3ABG i Skärvången i sitt radioshack på sin 90-årsdag, november 2018.
Foto © Erik SM7DZV

Den 25 december 2020 gick SM3ABG Hjalmar Eriksson i Skärvången ur tiden. Nu finns det bara en telegrafist kvar i byn.

Hjalmar drabbades på senhösten av yrsel, ramlade och skadade sig. Efter en kort sjukhusvistelse stod det klart att han inte skulle kunna återvända till sin bostad i Södra Skärvången. Efter några veckor på ett korttidsboende i Föllinge vårdades han den sista månaden av sitt liv på ett särskilt boende i Hotagen.

Hjalmar blev 92 år. Närmast sörjande är fyra brorsbarn.

Anropssignalen på farstudörren
När Hjalmar fyllde 90 år för två år sedan besökte jag Hjalmar i hans hem tillsammans med Torsten SM3NFB och Torstens hustru Quynh Huong. Hjalmar mötte oss i farstudörren, som inte hade någon namnskylt men väl hans anropssignal, SM3ABG.

 

Hjalmar hade under många år hållit sig till Drakestationer. Vid 88 års ålder köpte han ICOM:s nyaste transceiver en IC-7300. När han berättade om köpet var min tanke att om jag själv skulle leva och vara så vital att jag skaffar mig en ny rigg vid den åldern, då lovar jag att inte klaga. Hjalmars intresse för radioteknik och radiokommunikation grundlades i tidiga ungdomsår och följde honom livet ut.

Tullverkets radiosystem
Tullverket var Hjalmars arbetsgivare från 25 års ålder och fram till pensioneringen när han fyllde 60. Radiointresset gjorde att Hjalmar fick vara med om att bygga upp Tullverkets radiosystem liksom fjällradion i Jämtland och Dalarna.

”The noble art of radio communication”
När vi kom för att gratulera på 90-årsdagen började Hjalmar med att berätta, att han någon dag tidigare kört USA på 20 meter och fått 599 i signalrapport. 599 därför att Hjalmar var inbiten telegrafist. En IAMBIC manipulator och en rak nyckel fanns på bordet framför radiostationerna. Ett par mikrofoner var ordentligt undanstoppade högst upp i hyllan över radiostationerna, utom räckhåll. Hjalmar var noga med att framhålla att han nästan aldrig körde annat än telegrafi, som han ansåg vara “the noble art of radio communication”.

Läste in teorin för certifikatet på Hermods
Hjalmar hade läst in teorin för amatörradiocertifikatet per korrespondens, hos Hermods. Vid besöket för två år sedan hade han fortfarande kvar några av de inbundna studiebreven, som Hermods skickade ut till eleverna, när kurserna var avklarade och godkända. Övningstexterna på telegrafi sändes över radio. Dem spelade Hjalmar in och tränade på tills allt satt som det skulle. Med detta sagt kan det konstateras att Hjalmar var en selfmade man.

Amatörradiolicens 1965
Hjalmar blev lyssnarmedlem SM4-3572 i SSA i juni 1964 med adress Tullstationen, Flötningen. Han fick sin licens för SM4ABG den 16 januari 1965; QTH Flötningen. Arbetet inom Tullverket gjorde att Hjalmar fick flytta mellan olika stationeringsorter längs norska gränsen, något som ortsangivelserna på hans QSL-kort vittnar om. Till hembyn Skärvången gick flyttbilen, när Hjalmar gick i pension. Där blev han kvar tills nu.

Erik SM7DZV

Länk
Amatörradionyheterna (2018-11-04): Födelsedagsreportage — Hjalmar SM3ABG i Skärvången har fyllt 90 år

Tack
Till Eric SM6JSM för arkivuppgifter.

Print Friendly, PDF & Email

Etiketter: , , ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com