Veckans Bild
SM0DOU — skärmklipp ur Mr Carlson’s Lab

Posted by Erik SM7DZV on 2 januari, 2021 in Nyheter |
Första publicering av Veckans bild 2020-10-18.
Uppdaterat 2020-10-24, 2020-11-01, 2020-11-08, 2020-11-14, 2020-11-17, 2020-11-23,
2020-12-06, 2020-12-17, 2021-01-02, 2021-01-10

Mr Carlson’s lab. Skärmklipp från Youtubekanalen med samma namn.
Saxat av Gunnar SM0DOU
Klicka på bilden för länk till introduktion till Mr. Carlson’s Lab

Gunnar SM0DOU skickade för någon vecka sedan en länk till Youtubekanalen Mr Carlson´s Lab.

Textraden som Gunnar skickade med var lakonisk: “Den här youtubekanalen har mängder av videos som vägleder vid felsökning och reparation av äldre elektronik, framförallt mottagare.”

Det innebar att resten av jobbet hamnade på redaktörens skrivbord, eller rättare sagt på hans bildskärm. Det som återstod av tipset var att börja kolla några av videofilmerna. Det blev ett litet äventyr. Men för de allra flesta radioamatörer torde det finnas anledning ta en titt på Gunnars tips.

Den första filmen handlar om felsökning, reparation och modifiering av en Yaesu FT-1000MP, den andra handlar om vad man kan göra av bitarna i en havererad laptop, och hur många sådana obrukbara datorer ligger inte i ditt shack?

 

Felsökning mm på Yaesu FT1000MP
Den FT-1000MP som stod på arbetsbänken verkade fungera i mottagningsläge men inte i sändning. Videon är drygt två timmar lång. Den visar sig vara en fascinerande uppvisning i teoretisk genomgång av transceiverns konstruktikon och systematisk felsökning och därmed sammanhängande reparationreparation.

Reparationsthriller
Även för en redaktör, som inte varit i närheten av den aktuella radiostationen mer än tio minuter i ett radioshack på västra sidan av Vättern, blev filmen en thriller. Efter 45 minuters koncentrerat tittande fanns inte mer tidsmässigt utrymme, inte just nu. Någon måste skriva artikeln som propsade på publicering. Men här finns en kunskapsmässig guldgruva för radioamatörer på vitt skilda tekniska nivåer.

Återbruk av komponenter ur obrukbara bärbara datorer
Den andra videofilmen
som valdes handlade om återbruk av komponenter ur obrukbara bärbara datorer. Den filmen är kortare, bara 20 minuter, men många tips ger den och många idéer tänder den. Det illustrerar också definitionen på radioamatörer: “Radioamatörer är personer som kan använda saker, som produkternas konstruktörer aldrig i sin vildaste fantasi hade kunnat drömma om.” Den som tittar på videon om återvinning av delar ur gamla bärbara datorer förstår vad jag menar.

“Rätt kopplat hälften vunnet”
På Youtubes avdelning för reparation och utbyte av komponenter i äldre elektronik finns en annan godbit som gärna rekommenderas. Gunnar SM0DOU skriver: ”Rätt kopplat, hälften vunnet! Fel kopplat, hälften brunnet!”

Känn igen dåliga kondensatorer
Du tänker säkert på att se till att formatera kondensatorerna i äldre, framförallt rörbestyckad, elektronik. Att slå på strömmen i korta intervaller till att börja med när apparaten inte har varit använd under längre tid”, skriver han. “Det är vettigt eftersom den främsta orsaken till att något inte startar är att en eller flera kondensatorer har slutat fungera. Men kan man se på en konding om det är just den som är sönder?

Här är en bra video som går igenom sex olika punkter, en första okulär felsökning innan man börjar mäta eller löda: ”Vad man bör tänka på vid utbyten av kondensatorer, sex vanliga misstag”

Six Common Mistakes Made When Recapping Vintage Electronics” är en tio minuter lång film vars kunskapsinnehåll kan visa sig både nyttigt och tidsbesparande rätt vad det är.

Erik SM7DZV

 


Har du en bild som du
vill visa upp  för andra radioamatörer?

Har du en bra bild med radioanknytning som du vill visa upp för resten av radioamatörerna i Sverige? Din bild måste inte alls vara nytagen eller fotograferad i Sverige. Det kan vara en svartvit bild med många år på nacken. Det är du som avgör.

Mejla bilden till redaktionen.
Vi publicerar den tillsammans med uppgift om fotografens namn. Bilden måste vara din egen och du måste ange att vi har rätt till fri publicering. Vi har inga som helst möjligheter att betala något honorar för publiceringen. Redaktionen tackar på förhand.

 


 Tidigare publicerade Veckans Bilder


2021-01-02  Svenn SM6DBZ:

SM6DBZ Svennes QTH <br>i bohuslänskt natursköna Skaveröd

SM6DBZ Svennes natursköna QTH i Skaveröd. 
Bilden klippt ur ett MMS till redaktionen.

Svenne ryckte in till militärtjänst i Karlskrona där han utbildades till telegrafist för att därefter tjänstgöra på en minsvepare. Radioamatörcertifikat tog han 1965.

Under hela sitt yrkesverksamma liv, med undantag för ett par år direkt efter militärtjänsten, var Svenne anställd inom Försvarsmakten. Hans arbetshistoria handlar om stationeringar på den ena hemliga marinbasen efter den andra.

Svenne är inte den som glappar
Med tanke på Försvarsmaktens publiceringar på nätet av kartor över försvarsanläggningar förefaller inte mycket vara kvalificerat hemligt längre. Men när vi signalister gjorde rekryten på 1960-talet fick vi skriva på livslångt bindande sekretessförbindelser, och Svenne är inte den som glappar. Inte ens idag.

Men ett naturskönt QTH har han, och få skulle väl få för sig att klaga på hans antennfarm.

Erik SM7DZV

2020-12-17 Lennart SA5MMM

Kärnskogsmossen — ett störningsfritt SMFF-område
med mycket skiftande historia

Kärnskogsmossen — SMFF-0070 — ansågs vid tiden för Storskiftet som “oduglig”. Den är i dag naturreservat  och störningsfritt SMFF-område, men den har under mellantiden bland annat haft betydelese för rikets försvar.
FOTO © Lennart SA5MMM.

Kärnskogsmossen, bland radioamatörer ibland benämnd SMFF-0070, är en av södra Sveriges största öppna mossar med ett rikt växt och djurliv. Här återfinns häckande tranor, vadare och rovfåglar. Mossen är också en välbesökt rastplats för gäss. Vid Gällsjön finns ett par mindre jättegrytor.

Mossen har också en egen historia. Vid storskiftet av byn Kärnskogen ansågs “Store Måsen oduglig”. Vid fastmarksholmarna “Getabroudda” har dock rester av kavelbroar och en brynsten påträffats, vilket tyder på att mossen varit en utnyttjad resurs. Över mossen ledde också vintervägar, främst för de koltransporter till Mariedam som Kärnskogens bönder och arrendatorer hade att ombesörja, men även för byns transporter till och från hammaren och sågen vid Österhult samt från byns torvtag i mossen. Vid “Grönebäcken” fanns ett vägskäl mellan dessa vintervägar.

 

Läs mer om Kärnskogsmossen
och se tidigare publicerade Veckans bilder —>   

Från 1959 till mitten av 198O-talet var Kärnskogsmossen målområde för flygvapnets skjutningar med alla slags vapen. Så gott som samtliga av landets flygflottiljer använde mossen för sina skjutövningar. Bilden: en flygande tunna som offrat allt för Rikets försvar.
FOTO © Lennart SA5MMM.

En vinge som flugit för sista gången.
FOTO © Lennart SA5MMM.

Skjutfält för Flygvapnet
Från 1940-talet fick mossen agera skjutfält för flygvapnet. Från 1959 till mitten av 198O-talet var mossen målområde för flygvapnets skjutningar med alla slags vapen. Så gott som samtliga av landets flygflottiljer använde mossen för sina skjutövningar. Också artilleriet, Flygvapnets Bomb- och Skjutskola (FBS) samt SAAB, förlade sina övningar och utprovningar hit. I huset vid Bergön låg mätcentralen.

Nu naturreservat
Sedan 2009 är Kärnskogsmossen är ett naturreservat i Östergötlands län. Huset på Bergön är öppet med fyra sängplatser och ved finns till kaminen. Här finns vidsträckta myrmarker med ett rikt fågelliv. En fin vandringsled med träspång finns i området så att man lätt kan ta sig ut på mossarna utan att bli blöt om fötterna.

Text och bilder: Lennart SA5MMM

SM5BTC Sven och SA5MMM Lennart på SMFF-tur till Kärnskogsmossen SMFF-0070 i september 2014. Något gott att äta förgyller tillvaron och här serverades nystekta hamburgare från stormköket till bådas förtjusning. Kontakterna blev många från denna helt störningsfria plats.
FOTO © Lennart SA5MMM.


 

2020-12-06 Mats SM7BUA
“Markägaren hjälpte mig med antennerna”

Mats SM7M/P (SM7BUA) under portabeltesten hösten 2020.
“Jag körde ett stort antal stationer med min KX3 på 80/40 meter med riktigt goda rapporter även från SM2 och SM3.”


Uppdatering 2020-12-13

Här är bakgrunden till rubriken om markägaren
som “hjälpte till” med antennerna

En läsare hörde av sig sedan jag satt “Markägaren hjälpte mig med antennerna” som rubrik över senaste “Veckans Bild”. I rubriken förstärkte jag en lätt olycklig formulering i texten. Det ledde till bokstavstolkning av text och rubrik, vilket fick läsaren att misstänka att Mats hade brutit mot reglerna för portabeltesten.

Läsaren undrade om Mats SM7BUA möjligen hade fuskat, genom att ta hjälp med antennuppsättningen av någon utomstående.

Fakta i målet
Markägaren hade gett klartecken till att Mats höll till på platsen. Markägaren var på plats när Mats satte upp antennerna och godkände vilka träd som användes, men han deltog på inget sätt i själva antennuppsättningen. Det var vad Mats avsåg med sin formulering att markägaren “var med och hjälpte till vid uppsättningen”. Mats satte själv och utan hjälp upp sina antenner i skogen. Nu är antennerna dessutom nedtagna.

Två lärdomar
Vi kan dra två lärdomar av händelsen: Läsare kan ibland kanske tänka på att det skiljer ganska mycket mellan rubriksvenska och juridik. Redaktören har på nytt erfarit att amatörradiotävlingar är allvarliga saker för de som brukar delta. I sådana sammanhang måste ord och rubriker vägas på guldvåg.

Erik SM7DZV
Ansvarig utgivare

Här är den ursprungliga texten till bilden:

 

Jag skickar en bild från Portabeltesten höstomgången 2020. Jag körde ett tämligen stort antal stationer med min KX3 på 80/40 meter med riktigt goda rapporter även från SM2 och SM3, skriver Mats SM7BUA.

Jag har förmånen att få ha mina dipoler fast monterade ute i skogen. Skogsägaren var med och hjälpte till vid uppsättningen.  Det är bra att ha goda vänner som är tekniskt intresserade.

Nu är antennerna nedtagna, men till våren ska dom upp igen och då är det IC 705 som gäller vid Portabeltestens våromgång.

FOTNOT:
Mats slutade trea i testen bland svenska radioamatörer på totalt 6528 poäng.

 


2020-11-23: Amatörradioglädje med SM4JGU:
“Det här är radioprylar jag verkligen gillar”

– Det här är prylar jag verkligen gillar, säger Karl-Arne Blom SM4JGU. Karl-Arne bor i Tived. Lyckan illustreras av en Heathkit line med SB-101.
FOTO © Lennart SA5MMM.

Karl-Arne är uppväxt i Aspa Bruk, Olshammar. Efter skolan började han arbeta som radio- och tv-service på Jakobssons Radio & TV i Askersund fram till 1990. Därefter har det blivit arbeten i omgångar inom andra områden.

Under sin ungdomstid var han mycket intresserad av radio och kanske var det den gamla sändaramatören i Olshammar som sporrade till ett T-certifikat 1978.

Roligaste förbindelsen — OK från ett luftbevakningstorn
Den roligaste förbindelsen inträffade när Karl-Arne och hans radiokompis klättrade upp i ett bevakningstorn med hemmagjord antenn och batteri där de lyckades få kontakt med dåvarande Tjeckoslovakien på 2 m. En inspirationskälla som resulterade i ett B-certifikat med möjlighet att också köra kortvåg.

Rekognoscerade antennmöjligheter före flytt…
1998 flyttade KA med familj till stugan i St Ykullen, Tived. Självklart hade en viss rekognoscering av bra antenndragningar gjorts innan. Radioshacket är välutrustat med både mottagare och sändare som ex v Collins 51J-4, AOR AR3030, Drake TR7, NRD 515 och Skanti R5001. Karl-Arne har en kort trådantenn på 20 meter, en längre på 100 meter, en dipol för sändning på 80/40 mb och en GP för VHF/UHF. Ett intresse som växt med åren är mellanvågslyssning. Men då med en lång Beverage-antenn.

Text & bild: SA5MMM Lennart

 


2020-11-14: Jörgen SM3FJF (redaktionens val):
Pandemi och pengabrist punkterade vackra projektet

Första publicering 2020-10-18.
Uppdaterat 2020-10-24, 2020-11-01, 2020-11-08, 2020-11-14, 2020-11-17).

Ulla Norrmén SM3LIV är kassör för SI9AM i Utanede. 160 000 QSO kördes från stationen under knappt 20 år. Alltför få besökare medförde dålig ekonomi som till slut knäckte projektet. Pandemin blev sista spiken i kistan.
FOTO © Jörgen SM3FJF.
Klicka på bilden för länk till artikel.

(2020-11-14)

Veckans bild hör ihop med sagan om King Chulalongkorn Memorial Amateur Radio Society som levde i två årtionden.

Besöksstationen SI9AM invigdes den 1 juli 2000 och möjligheterna att hyra anläggningen upphör den 1 december 2020. Förhandlingar pågår nu för att hitta någon intressent som är beredd att ta över verksamheten.

Alltför liten uthyrning ledde till röda siffror i boksluten under flera år. Tvärstoppet under Coronapandemin blev sista spiken i kistan.

Amatörradiosverige är stor tack skyldig eldsjälarna i King Chulalongkorn Memorial Amateur Radio Society.

 

 


8 november 2020: Janne SM5SUH
“Hur hittar man en radiobild på temat glädje?”

Matglädje under portabeltesten med SK7AF 2013: Klart för grillning, drygt en halv våglängd för 144 MHz. Till vänster Lasse SM7DZD och till höger Göran SM7AJZ.
FOTO © Janne SM5SUH

I rådande tider med deprimerande och grasserande Corona, tycker jag det behövs en veckans bild på temat glädje. Med över 10 tusen radiorelaterade bilder kan man tycka att det borde vara enkelt. Det var det inte. Kanske ser man inte skogen för alla träd.

Här är i alla fall ett försök: Det är en bild från 2013 och Portabeltesten med SK7AF. Det är Lasse SM7DZD till vänster och Göran SM7AJZ till höger som under en paus i testen såg till att vi andra fick något i magen.

Länk:
Fler bilder från just denna portabeltest finns på www.jannesresor.se under 2013.

 


 

1 november 2020: Peter Lindquist SM5GXQ
Peters koltrast påminner om att det snart vänder

— Koltrasten är en trogen besökare varje år på Granudden. Den tycker om att sitta på den högsta platsen och ge sina konserter. Som synes har den hittat min kortvågsantenn, skriver Peter SM5GXQ.
FOTO © Peter SM5GXQ.

Vid denna tid på året klagar många mörkertrötta människor över att dagarna blir kortare och kortare och att mörkret tar över mer och mer. För att motverka dysterhet och tungsinne bjuder här Peter SM5GXQ på en kvalificerad sommarbild.

För alla, som inte hoppas på DX på 160 meter, kan det vara på sin plats att påminna om att det bara är 50 dagar tills det vänder, när ljuset börjar ta över igen. Peter SM5GXQ drar sitt strå till stacken genom att bidra med en riktig sommarbild. I denna veckas Bild ser vi koltrasten som brukar sitta och sjunga i Peters loopantenn vid Granudden alldeles intill Kalmarsund.

Fyll radioshacket med fågelsång
För att ytterligare förstärka känslan av den kommande ljusare årstiden lägger vi med en länk där ett klick kommer att fylla radioshacket med vacker fågelsång av Turdus merula, koltrast. (Klicka på mellanrubriken.)

Länk:
Klicka här
för att se fler bilder på Peters sångfågel.


24 oktober 2020: Lennart Deimert SA5MMM
Sven SM5BTC kör SMSS i snö och blåbärsris från Sticksjön 

Full koncentration: Sven SM5BTC kör SMSS från Sticksjön (CSPH) med radion bland snötäckt blåbärsris den 1 mars 2016.
Foto © Lennart SA5MMM
Klicka på bilden för att se den i full storlek.

Denna veckas Bild kommer från Lennart SA5MMM i Borensberg, som i mars 2016 fångade Sven SMBTC under SMSS-trafik. Notera att Sven i alla fall inte behövde vantar medan han nycklade sin station.

 


18 oktober 2020: Göran Uvner SM0DMY
Borgholmsrepeatern och Borgholms slottsruin

Veckans bild: Borgholmsrepeatern och Borgholms slottsruin.
FOTO © Göran Uvner SM0DMY.
Klicka på bilden för att se den i större format.
Bilden godkänd av Lantmäteriverket för spridning.

Säg aldrig till en fotograf att hen har tagit ett bra kort. Fotografer talar om bilder. Ibland får man som redaktör tag i en Bild med stort B. Det hände idag.

Låt oss därför bjuda på Veckans Bild: Borgholms repeatersajt sedd genom Göran Uvners SM0DMY kamera.

 

Göran SM0DMY tog denna Veckans Bild
— Toppen på repeaterantennen i Borgholm
Görans fotografi visar   en del av toppen på repeaterantennen i Borgholm. Betrakta det karga öländska landskapet och Borgholms slottsruin några kilometer bort, innan motivet övergår i ett blått Kalmarsund och blå himmel.

Hellre slott än ruin
Kommunens turistadministration kallar hellre ruinen för Borgholms Slott. Staden Borgholm, som är osynlig för kameran, ligger till höger i bilden, norr om slottsruinen och nedanför den branta kanten av den öländska kalkstensplattan, landborgen. Kungens sommarställe, Sollidens slott, även det utom synhåll från kameran, ligger till vänster i bilden, söder om slottsruinen, likaledes under landborgskanten.

Print Friendly, PDF & Email

Etiketter:, , , , , , , ,

Copyright © 2014-2021 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com