2020 rekordår för SvxLink-anslutna repeatrar

Posted by Erik SM7DZV on 4 januari, 2021 in Nyheter |
Publicerat 202-12-31. Uppdaterat 2021-01-04: Årsstatistik.

”Det synd och skam att så många repeatrar i Sverige inte används mera – trots allt arbeta man lagt ned”, anser Peter SM5GXQ.

Sedan Öland, SK7RFL och SK7RN, anslöt sig har SvxLink aktiverats under cirka 60 timmar i månaden. Sedan Eskilstuna och Sundsvall anslöt sig har vi legat över 70 timmar i månaden. Det finns möjligheter att december 2020 kommer att gå förbi november också.

Detta är inte dåligt, för ett trafiksätt som många redan dömt ut – till förmån för digitala moder med möjlighet till uppkoppling. SvxLink ger dessa fördelar också, men utan att man behöver skaffa sig en ny radio eller snickra komplicerade kodpluggar.

SvxLink lätt att använda
SvxLink är lätt att använda. Egentligen kräver systemet inga förkunskaper vid daglig användning. Man kan besvara anrop utifrån, precis som vanligt – utan några som helst kunskaper. Repeatern har en default-talgrupp, som kickar in helt automatiskt. Val av andra talgrupper, t ex 240 för hela Sverige, kan ske med DTMF och/eller subton.

Repeaterskola på SK7RFL
På SK7RFL finns min ”Repeaterskola”, för dem som vill lära sig mera om SvxLink. SvxLink är analogt, även om nätet använder Internet (eller amprnet) för länkningen mellan repeatrarna. Och ljudkvaliteten är precis lika bra som den kan bli på en lokal FM-repeater – något som DMR aldrig kan nå.

 

Användning av SvxLink år 2020. Timmar per månad.

23 anslutna noder idag
Det finns i vårt land redan flera noder med SvxLink, men där man ännu inte anslutit sig (gäller många med EchoLink) eller där man kanske kör lokala nät. Det kan finnas visa tekniska utmaningar, men låt oss inför 2021 hoppas att SvxLink-familjen får ännu flera medlemmar. Räknar jag rätt på kartan, har vi i skrivande stund 23 anslutna noder. Men det finns flera distrikt som saknas, t ex SM4 och SM6. SM1 kan nå in på nätet via Öland redan.

Flera repeatrar förbereds
Jag vet att det redan finns en handfull repeatrar i Sverige som arbetar på att ansluta sig. När det nu dessutom finns färdiga interface-kort, så kommer det att bli ännu enklare. I min hemstad Norrköping, finns redan en nästan färdig repeater – där min förhoppning inför 2021 är att den mycket snart skall komma att installeras på plats.

”Synd och Skam”
Precis som jag skrev i min QTC-artikel, är det synd och skam att så många repeatrar i Sverige inte används mera – trots allt arbeta man lagt ned på dessa.

Varje repeater har full kontroll över sin trafik
På många orter som anslutit sig har det initialt funnits viss oro för en alltför hög trafikbelastning. Ingen av dessa farhågor har besannats. SvxLink är baserat på talgrupper, på samma sätt som DMR. De som driver repeatern har alltså full kontroll över vilken trafik de vill skall nå just sin repeater.

Långpratare flyttas automatiskt efter fem minuter
På den rikstäckande talgruppen 240 finns dessutom en automatik, som flyttar över ett QSO till en ”privat” talgrupp efter 5 minuter – varvid övriga repeatrar åter är lediga för annan trafik. Vill man fokusera mera på lokal trafik, kan man ändå koppla upp sig på nätet och styra detta i talgruppskonfigurationen.

SSA-Bulletinen
SSA-bulletinen sänds också via SvxLink.
• SK2SSA på talgrupp 24020, söndagar kl 20:00.
• SK7SSA på talgrupp 24070, söndagar kl 09:00.
Se sk7rfl.se. Den bulletinen kan också nås via EchoLink SK7RFL-R samt DMR talgrupp 240721.

Gott Nytt Radioår 2021
Med detta så önskar jag alla ett gott nytt radioår 2021.

SM5GXQ

Länkar
SVX Portal 2.4
Repeaterskolan
SK7RFL Hemsida
SK7RN Hemsida

Etiketter: , , , ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com