Kronobergs Sändareamatörer i Växjö 75 år

Posted by Erik SM7DZV on 6 januari, 2021 in Nyheter |

Vårbild på Kronobergs Sändareamatörers klubbstuga och antennfarm i det gamla soldattorpet Dacke vid Sundet, i ett naturreservat utan grannar och störningar.

Kronobergs Sändareamatörer, KSA, fyller 75 år. Klubben bildades den 28/2 1946 i samband med att amatörradio åter blev tillåten efter krigsslutet.

Kronobergs Sändareamatörer bildades på Skåres konditori i Växjö, en rörelse som fortfarande finns kvar i samma lokaler. Om restriktionerna tillåter lär det bli 75-årsfirande på ort och ställe.

Harlösabuggen
Till förste ordförande valdes den legendariske amatören SM7XY, Sture Jönsson som under 50 och 60-talen tillverkade såväl telegrafnycklar som vibroplexliknande buggar, kända under namnet ”Harlösabuggen” samt manipulatorer.

SM5ABJ Gunne-Bert ensam kvar från klubbens start
När klubbens bildades deltog även den flerfaldige olympia- och världsmästaren på pistol Torsten Ullman, SM7MU (Mr Ullman). Av de som bildade föreningen finns nu bara en person kvar i livet, det är Gunne-Bert Wedell, SM5ABJ i Bromma, med den aktningsvärda åldern av 101 år.

 

Cirka 70 medlemmar idag
Klubben har nu ca 70 medlemmar, främst från Kronobergs län, kanske mest känd för sina årliga vårauktioner, som brukar dra folk från hela Sydsverige.

Växjöauktionen
Tyvärr blev det dock ingen auktion 2020 p.g.a. Coronan. Hur det blir 2021 beror på hur smittläget utvecklar sig, vaccineringarna. Vi tittar på alternativa auktionslösningar.

Klubbstuga i naturreservat
Sedan millennieskiftet håller klubben till i det före detta soldattorpet Dacke som ligger vackert beläget vid ett sund mellan två sjöar. Området är dessutom naturreservat, så vi har inga störande eller störda grannar i närheten.

Nisse Karlberg, SM7DBD

Länk
Amatörradionyheterna (2016-02-13): Dubbelt jubileum hos SK7HW

Etiketter: , , ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com