Porträttet: Jan SA5ATV sitter och funderar
”Ska man verkligen behöva vara tekniknörd
för att bli räknad som riktig radioamatör?”

Posted by Erik SM7DZV on 14 januari, 2021 in Nyheter |

Jan SA5ATV under radiotrafik en fin försommardag i Bubbarsbo, Kolsva. Här fotograferad genom fönstret.
FOTO © Lennart SA5MMM.

2009 var ett intressant år av flera skäl! Jag blev radioamatör, svininfluensan härjade och jag begåvades med förmaksflimmer. Men måste en radioamatör vara tekniknörd eller raketforskare för att bli accepterad?

Nej, jag tycker inte det. Men att som jag, ha arbetet större delen av mitt liv med trasiga människor, vara extremt teknisk okunnig och senare tagit radioamatörcertifikat. Det är det många som bevisligen har problem med.

Radio Luxemburg och HCJB
Min radiokarriär började när jag som DX-are 1957 lyssnade på Radio Luxembourg och Elvis. Sedan blev det HCJB i Ecuador där svenskprogrammen leddes av Ellen Jansson-Capaña och Sonja Persson. Mitt första lyssnarrapport skickades till Radio Finland på mellanvåg och som senare bekräftades med ett QSL. Mottagaren var familjens Dux med en kort antenn-tråd i trädgården.

The DX Companions i Hällestad
Lyssnarintresset tog fart. Under 1958 var vi ett gäng som startade lyssnarklubben The DX Companions i Hällestad (mellan Finspång och Norrköping). Andra mottagare med flera kortvågsband och bandspridning införskaffades som AGA 1771 Långsoffa, Telefunken och Grundig. Då var det högsta mode i att ta bort höljet på radion för att se alla glödande rör och visst blev det ett antal el-stötar då och då. Senare har flera mottagare passerat mitt pojkrum som Hallicrafters, RC8, och Trio. Omkring 1960 köpte jag en ubåts-rx från Bejoken i Malmö. Vad den hette minns jag inte.

 

Jan SA5ATV med sin Yaesu FT-450AT i stugan utanför Norrköping där numera hans ICOM IC-706:a står ansluten till en mobil-router och Remoterig.
FOTO © Lennart SA5MMM.

Norrköpings Distanslyssnare
Som DX-are besökte jag ofta Norrköpings Distanslyssnares lyssnar-QTH i Väsby strax utanför Skärblacka där många timmar och många nätter har tillbringats. Störningsfritt och med antenner i olika riktningar. Till slut efter alla år och radiomottagare blev det nära 140 länder verifierade.

Antennomkopplare, koaxialkablar, förstärkare och kontakter behövde jag aldrig grubbla över. Mina nära vänner Roland Nordin, Yngve Andersson och Anders Lindqvist hjälpte mig gärna. Och så alla i NDL.

”Desertera och kom över!”
Under 2000-talet ville några av mina vänner att jag skulle satsa på amatörradio. Jag tyckte ju om personliga kontakter och språk. Under några år bearbetades jag av SM5TJH Janne, SM4WKT Jan-Erik och SA5MMM Lennart. Desertera och kom över!

Efter en tid var tiden mogen att gå kursen arrangerad av SK5BN Norrköpings Radioklubb. Där kom också SM5AWU Göran och SM5SZG Hasse in i mitt liv. Trots att jag inte begrep så mycket av tekniken så kämpade jag på! Jag var van att studera och med hjälp kväll efter kväll i flera månader av Hasse så klarade jag provet ! Och så blev det så småningom SA5ATV. Så certet är inte köpt i Rumänien!

SM4WKT:s sommarstuga en viktig plats
En plats som haft en stor betydelse för min utveckling är en sommarstuga utanför Laxå som heter Joristorp. Den ägdes av SM4WKT Jan-Erik (SK) och där tillbringades två eller tre ”sessions” per år med först DX-ing men sedan amatörradio. Jan-Erik och Lennart mer eller mindre tvingade mig rent fysiskt att ta mikrofonen och prata. Trots att jag är van att tala med och inför andra människor var detta en stor tröskel som det tog tid att komma över.

Latinare och ingen fysik:  ”Gott sei Dank!”
Som latinstudent läste jag engelska, tyska och franska. Ingen matte, ingen teknik och ingen fysik (Gott sei Dank). Jag har aldrig ägt en lödkolv och jag har aldrig byggt något radio-relaterat. Signalsoldat 318 Malmesjö på S1 Uppsala. Jag var telefonist och fjärrskrivare. Andra skötte tekniken.

130 länder verifierade
Nu har jag omkring 130 länder verifierade. Jag tycker mycket om att ha samtal med primärt Europa men även resten av världen. Extra roligt är det att prata med radioamatörer i Storbritannien då jag bodde där några år. Fotboll engagerar! QTC är en mycket fin tidning men det enda som jag förstår är SM6JSM Erik och SM6-8300 Christer och annonserna. Men det räcker för mig och jag är en nöjd och glad radioamatör.

”Man behöver inte kunna bygga en bil för att köra en”
Sensmoral. Även en icke teknikintresserad kan bli radioamatör. Citat krönikör i Norrköpings Tidningar: Man behöver inte kunna bygga en bil för att köra en bil.

SA5ATV Jan Malmesjö
Frikyrkopastor
Socialsekreterare
Fängelsepastor

Länkar:
SK5BN-Norrköpings Radioklubb  
NDL-Norrköpings Distanslyssnare  
QRZ: SA5ATV

Fler bilder:

Jan SA5ATV kör radio från Joristorp. Här med en ICOM IC-7000.
FOTO © Lennart SA5MMM.

En ung Jan framför radion med karta. Och slips var såklart standard.

Print Friendly, PDF & Email

Etiketter: , , , ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com