WhatsApp allt mer ifrågasatt
efter nya, tvingande, användarvillkor

Posted by Erik SM7DZV on 17 januari, 2021 in Nyheter |
Publicerat 2021-01-17. Uppdaterat 2021-01-23:
Ändringen av användarvillkoren för WhatsApp framflyttade till maj 2021.

Personliga uppgifter som sparas i olika meddelandesystem.
Källa: Twitter.
Klicka på bilden för att få större skala.

Meddelandeplattformen WhatsApp, som ägs av Facebook, har förklarat att man inom kort kommer att radera konton för de som inte godkänt plattformens nya användarvillkor. Åtgärden har fått många användare att börja leta alternativ. Mot den bakgrunden kan det kanske vara intressant att veta vilka personliga uppgifter som de olika meddelandeplattformarna registrerar om sina användare.

EU-kommissionen uppmanade för snart ett år sedan sina medarbetare att överge många populära meddelandeappar, inklusive Facebook, WhatsApp och iMessage, och i stället övergå till appen Signal, som anses säkrare och ha bättre kryptering.

 

Klicka på bilden för länk till Signal.

Personlig integritet
— Skyddad i svensk lag
Personlig integritet handlar om att varje människa har rätt till sin egenart och skydd för den personliga sfären, individens allra mest personliga egenskaper i tillvaron. Personlig integritet är skyddad i svensk lag, och kränkning är ett brott. Det kan vara bra att tänka på när man studerar olika meddelandeappar och ser hur de sparar personliga uppgifter. Alla människor uppskattar inte att Facebook ges möjligheter att analysera och gruppera ens innersta, för att därefter sälja resultatet som reklamunderlag till näthandel och skrupelfria politiker.

WhatsApp ägs av Facebook
Att frågan om integritet har blossat upp beror troligen på att WhatsApp själv har aktualiserat integritetsriskerna, och förklarat att det är säkert att använda plattformen. WhatsApps integritetsproblem är inget nytt. Facebook äger WhatsApp sedan 2014. Ursprunget till intresset för WhatsApps integritetsrisker är att företaget har  meddelat att man kommer att radera konton för de användare, som inte godkänner de nya användarvillkoren.

Analyser av personliga uppgifter till högstbjudande
Inför utsikten att de personliga uppgifter som lagras av WhatsApp, omedelbart eller på sikt blir tillgängliga och analyserbara för Facebook, har användarna har ett val: Den som hänger kvar hos WhatsApp riskerar att Facebook börjar använda uppgifterna för att  analysera ens privatliv, konsumtionsvanor, tankar och värderingar. Därefter kan resultatet säljas till högstbjudande. Är det OK så behöver man ju inte göra något. Det är bara att fortsätta som förut.

Alternativet: byt till en annan plattform
Känns den situationen obra är alternativet är att byta meddelandeapp.

Erik SM7DZV
(använder Signal sedan flera år)

 

Länkar/referenser
Signal: Hemsida 
Forbes (2021-01-09) Do You Suddenly Need To Stop Using WhatsApp?  
Amatörradionyheterna (2020-03-15) EU-kommissionens IT- och datasäkerhetsbyrå: Byt till Signal — “Säkrare och bättre krypterad” 
The New York Times (2018-04-04: Cambridge Analytica and Facebook: The Scandal and the Fallout So Far 
Wikipedia: Personlig integritet 
Twitter (20212-01-12) Debatt om Signal meddelande-app

Print Friendly, PDF & Email

Etiketter: , , , , ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com