”Millioner av mennesker bytter
meldingstjeneste — Dette trenger du å vite.”

Posted by Erik SM7DZV on 23 januari, 2021 in Nyheter |
Uppdaterat 2021-01-25: Relaterad länk – nordvpn.
Länk till vår egen artikel den 2021-01-17.

Illustrationen visar vilka data som är länkade till din identitet och delas. Signal delar inte data som kan spåras till dig som person, medan Facebook Messenger måste sätta 160 poäng i sin lista för att redovisa allt de delar.
Illustration: Eirik Solheim / NRKbeta
Klicka på bilden för större skala.

Klicka för länk.

NRKbeta skriver på sin hemsida om hur miljoner människor flyr från WhatsApp till två andra meddelandetjänster: Signal och Telegram.

Skälet till användarflykten är att WhatsApp sparar en mängd data om användaren, och att dessa data till följd av nya användarvillkor kommer att delas med ägaren Facebook från och med maj månad. Användare som vägrar acceptera ändringarna kommer att kastas ut.

Artikeln är rubricerad ”Millioner av mennesker bytter meldingstjeneste. Dette trenger du å vite.” Den förklarar på ett enkelt sätt vad saken handlar om och vad man bör tänka på som användare. Artikeln är naturligtvis skriven på norska, som översätts till mycket bra svenska av till exempel Google Translate.

 

Appen sparar data om användaren
I NRK Beta skriver Eirik Solheim om hur WhatsApp sparar data om sina användare. Utöver själva ljudet eller textmeddelandet etc, som är krypterat för andra än de som deltar i kommunikationen, skickas data om samtalet, så kallade metadata, som sparas. Bilden ovan visar vilka uppgifter om användaren och samtalet som WhatsApp sparar. Dessa metadata kommer WhatsApp att dela med ägaren Facebook. Solheim hänvisar till uppmärksammade exempel på hur denna typ av data kan missbrukas.

Handlar om metadata och kryptering
Solheim går i artikeln igenom frågor som rör skydd av metadata och kryptering. Han beskriver vad som är viktigt att tänka på för den som börjar fundera över att byta meddelandetjänst: ”När du väljer en tjänst måste du därför överväga både hur mycket metadata som delas och hur väl krypterad tjänsten är. Det finns fortfarande flera faktorer som står på spel.” Han sammanfattar:

Kanske borde du ändå, först av allt, börja med att avstå
från både Facebook, Facebook Messenger och Instagram?

”Så ska du omedelbart fly från Whatsapp eftersom de ändrar villkoren och börjar dela fler metadata? Det finns förmodligen en risk att du redan kommer att dela mer via andra tjänster. Således är det inte säkert att Whatsapp är platsen att börja. Om du är rädd för insamling och delning av data om dig själv bör du kanske börja med att avstå från både Facebook, Facebook Messenger och Instagram.

Och om du verkligen vill skydda din integritet är det ännu viktigare att titta på vad du kan stänga av och se till att du har rätt lösenord och tvåfaktorautentisering på alla dina tjänster.”

Erik SM7DZV

Länk
Amatörradionyheterna (2021-01-17): WhatsApp allt mer ifrågasatt efter nya, tvingande, användarvillkor

Print Friendly, PDF & Email

Etiketter: , , , , , , ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com