2000 strömavbrott förra året
berodde på avgrävda jordkablar

Posted by Erik SM7DZV on 27 januari, 2021 in Nyheter |
Uppdaterat 2021-01-28.
Avbrottskarta:E.ON
Avbrottskarta: Vattenfall

2000 av E.ON:s strömavbrott under år 2020 berodde på avgrävda ledningar.
FOTO: Vattenfall.

Allt sedan stormen Gudrun 2005 har kraftbolagen i ökande utsträckning börjat gräva ned sina kraftkablar. När E.ON:s statistik över strömavbrott kom i går, visar den att mer än 2000 strömavbrott under förra året berodde på avgrävda kraftkablar. Det är 100 fler än föregående år.

Ett stort antal av dessa strömavbrott vållades av fiberföretagens grävningsarbeten. Fiberföretagen får ofta avslag av Trafikverket på ansökningar om att gräva ned kablarna i vägområden.

Det är då inte ovanligt att man försöker hitta genvägar, längre bort från vägar och gator, bakom bebyggelse. Tidsbrist kan då ibland leda till chansningar. Det stora antalet avgrävda kraftkablar beror därför dels på slarv dels på andra orsaker.

En tröst kan då vara att denna typ av skador för det mesta är av begränsad och lokal natur.

 

Alla företag inte anslutna till Ledningskollen
Ledningskollen är en verksamhet som drivs av Post- och Telestyrelsen, PTS, och som finansieras av PTS, Svenska Kraftnät och Trafikverket. Idag finns 1160 anslutna ledningsägare till tjänsten. Problemet är att alla inte är med, och då ökar risken att grävmaskiner trots allt skadar ledningarna.

Luftledningar byts mot jordkabel
Att jordkabel används mer och mer i elnäten beror dels på att man vill minska antalet strömavbrott till följd av stormar och snöoväder. Dels ligger förklaringen i att den ökande användningen av jordkabel har lett till lägre priser. Elbolagen får fler meter kabel per investerad tusenlapp. Följden blir mer och mer nedgrävd kraftkabel.

E.ON: ”Kontrollera var kablarna går innan ni gräver”
Statistiken visar nu att grävarbeten har blivit en växande orsak till strömavbrott. Nu vill E.ON att fler aktörer som gräver tar riskerna och konsekvenserna på större allvar och säkerställer var kablarna går – innan skopan sätts i marken.

Länkar
Via TT (2021-01-26): Ökning av antalet strömavbrott på grund av avgrävda elkablar 
Avbrottskarta:Länk (E.ON)   
Avbrottskarta: Länk (Vattenfall)

Print Friendly, PDF & Email

Etiketter: , , ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com