Idag startar SK7RN:s telegrafiavrostning
Anmäl dej för att hinna få vårt kursmaterial

Posted by Erik SM7DZV on 4 februari, 2021 in Nyheter |

Uppdaterat 2021-02-08:

Viktigt om kursmaterial
Har du tänkt delta i avrostningskursen i telegrafi behöver du anmäla dej omgående för att hinna få trafikexempel och annat kursmaterial.

När kursen börjar on the air i eftermiddag lär det bli svårt att få tid över för att hinna hjälpa sent ankommande.

Välkommen, 73
Erik SM7DZV

Publicerat 2021-02-04:

Telegrafnycklar: Fr.v. Kent Sideswiper, Vibroplex Iambic och Öller rak nyckel.
FOTO Erik SM7DZV.

Med början den 8 februari klockan 15:30, startar Ölands Radioamatörer en avrostningskurs i telegrafi för radioamatörer. Precis som förra gången, 2012, krävs det grundkunskaper vad gäller bokstäver, siffror och skiljetecken. Två övningstillfällen i veckan planeras: måndagar och onsdagar klockan 15:30 — 16:30.

Frekvensen kommer att vara 3630 kHz plus minus QRM. Frekvensen är vald för att vi ska kunna samtala på SSB, exemplifiera och instruera på CW samt ge möjligheter för deltagarna till övningstrafik mellan varandra på telegrafi.

Utbildning On The Air
Liksom förra gången genomförs kursen on the air. Mentorer och handledare är Mats SM7BUA med QTH i Bankeryd vid Vättern och undertecknad Erik SM7DZV med QTH i Böda på nordligaste Öland.

Locka fram gamla CW-kunskaper
Mats och jag tror att den som en gång fått någon form av telegrafiprov godkänt, till exempel i 40-takt, kommer att ha goda möjligheter att hänga med. Har man en gång lärt sig känna igen telegrafitecknen så finns de där någonstans långt inne i något av hjärnans minnescentrum. Det är de kunskaperna vi ska försöka hjälpa till att locka fram. På måndag börjar vi avrostningen. Välkommen!

 

 

Vi hade först tänkt ha kurstillfällena ett par timmar senare, men sedan vi kontrollerat konditionerna kom vi fram till att det då var så mycket störningar att vi inte skulle kunna hålla kontakt mellan alla deltagare. Om du är intresserad av telegrafiavrostningen och tiden absolut inte fungerar: gör ändå en intresseanmälan och föreslå en annan tid som skulle kunna passa dej bättre. Vi kan inte lova att kunna lägga in fler kurstillfällen och andra tider än de vi provat oss fram till, men vi sätter värde på att veta omfattning av behov och intresse. När du anmäler dej, om det är möjligt skulle det vara bra om du kunde ange ungefär vilken takt du en gång behärskade eller blev godkänd i.

Inget bästföredatum
Telegrafikunskaper har inget bästföredatum. Telegrafi är livslång kunskap men tyvärr är takten färskvara. Det som händer när telegrafikunskaper inte hålls aktuella och tränas är att takten blir lägre. Om man inte använt telegrafi under lång tid tar det längre tid att identifiera och skriva ned ett tecken.

Lyssna ordentligt och visa hänsyn.
Syftet med vår avrostningskurs är att radioamatörer som någon gång för länge sedan lagt ner tid och arbete på lära sig telegrafi ska komma tillbaka på banden igen. Här som i alla andra telegrafisammanhang gäller det att leva efter SOCWA:s motto: Sänd aldrig fortare än att dina motstationer kan ta emot. Mycket nära den uppmaningen ligger att inte själv ska sända fortare än man själv kan ta emot. Den som skulle göra det får garanterat problem under nästa mottagningspass.

Trafikexempel och datorstöd
För att underlätta för deltagarna tillhandahåller vi trafikexempel som kan användas som manuskript både under övningarna och under framtida telegrafi-QSOn. Trafikexemplen gör att den som sänder kan koncentrera sig på sändningen utan att behöva tänka på hur ord stavas. Eleverna kommer också att få en enkel handledning för användning av träningsprogrammet Just Learn Morse Code. Vid tillfälle lär det också troligen bli aktuellt med något Jitsimöte för att enkelt visa hur datorprogrammet ställs in och används samt för att gå igenom hur trafikexemplen kan användas.

Erik SM7DZV
Print Friendly, PDF & Email

Etiketter: , , , , , ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com