Förödande rymdstrålning väntas
när jordens magnetiska poler byter plats

Posted by Erik SM7DZV on 1 mars, 2021 in Nyheter |

Magnetiska nordpolens förflyttning Källa NOAA

Forskare har sedan mycket lång tid studerat den magnetiska nordpolens förflyttning. För två år sedan uppmättes nordpolens förflyttning till 54 kilometer per år, vilket ledde till att forskarna tvingades uppdatera sina modeller.

SVT Nyheter /Vetenskap publicerar idag en artikel som handlar om hur jordens magnetiska poler bytte plats för cirka 40 000 år sedan. Polvändningen medförde att nord blev syd och omvänt. Magnetfältet försvagades och farlig strålning från rymden nådde jorden. Följderna för livet blev massdöd bland djur.

 

När nästa polvändning kommer att inträffa går inte att förutsäga idag. I artikelns faktaruta framhålls att ”om jordens magnetfält försvagas kan vi räkna med mycket stora skador på infrastruktur från strålningen. Till exempel väntas satelliter slås ut liksom kraftstationer på marken. Detta kan ske även om magnetfältet är intakt men om jorden drabbas av en ovanlig kraftig solstorm.”

Erik SM7DZV

Länkar
SVT Nyheter /Vetenskap (2021-03-01): Massdöd när jordens poler bytte plats
Amatörradionyheterna (2019-02-07): Magnetiska Nordpolen flyttar sig österut

Print Friendly, PDF & Email

Etiketter: , , ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com