SpaceWeatherLive
— Nätplats som visar rymdvädret i realtid

Posted by Erik SM7DZV on 13 mars, 2021 in Nyheter |
Uppdaterat 2021-03-13 klockan 12.45, 2021-03-14.

Skärmdump från androidappen SpaceWeatherLive.
OBS, arkivbild. Klicka på bilden en gång till för att se rymdvädret just nu.

I Belgien finns en ideell organisation Parsec vzw, som driver nätplatsen SpaceWeatherLive.

Där finns i realtid information om bland annat solaktivitet, rymdväder, jordmagnetism och aurora.

Ögonblicksbild av rymdvädret
Nätplatsen behandlar många frågor av stort intresse för radioamatörer. Den som vill ha en ögonblicksbild av rymdväder och andra angränsande förhållanden som påverkar radiokommunikation gör klokt i att börja med att besöka Redigera statusSpaceWeatherLive.

Finns som mobilapp
Parsec vzw har också mobiltelefonappar för såväl android och i-phone som gör det mycket enkelt att ta del av informationen i mobiltelefonen. Apparna kan som vanligt laddas ned från Apple Store och Google Play.

Mycket lärorik
och översatt till svenska
Organisationens intressesfär är bland annat astronomi, rymd, rymdväder, aurora och relaterade ämnen. Nätplatsen är föredömligt pedagogisk och till stor del översatt till svenska. Rubriker och diagram är försedda med en blå i-symbol — se symbolen efter rubriken på bilden uppe till höger. Ett klick på informationssymbolen öppnar en förklarande hjälptext på svenska.

 

Översättningarna har gjorts av Marcel de Bont, Diana Carlsson, Carl Bergstrand och Fredrik Larsson.

Har både stor bredd och stort djup
Nätplatsens huvudmeny omfattar bland annat nyheter, solaktivitet, norrsken i realtid, rapporter, arkiv och galleri. Fliken solaktivitet har underavdelningarna Solaktivitet i realtid, solutbrott,solfläcksgrupper, koronahål, solcykel WSA-Enlil samt solbilder från fem olika satelliter.

Exempel på förklarande text – Solvind.
Klicka på bilden för solvindsprognos i realtid.

Solvind i realtid
WSA-Enlil är en storskalig, fysikbaserad prediktionsmodell för heliosfären, som används av Space Weather Forecast Office för att ge en till fyra dagars förvarning om solvindstrukturer och koronala, mot jorden riktade, massutkastningar (CME) som orsakar geomagnetiska stormar. Solstörningar har länge varit kända för att störa kommunikationen, orsaka kaos i geomagnetiska system och utgöra faror för satellitoperationer.

Lätt att förstå
Den förklaring till solvindsprognosen som ges grafiskt i SpaceWeatherLive går att förstå, även av icke yrkesastronomer. Jorden finns markerad i figurerna och när ett koronamassutkast (KMU) är på väg mot jorden, visas ett stort moln på bilderna som går från solen mot jorden.

Amatörradionyheternas verktygslåda
När Amatörradionyheterna startade för snart sex år sedan bestämde vi att där skulle finnas en verktygslåda för radiooperatörer. Tanken var att åstadkomma ett ställe där man i realtid skulle kunna få svar på frågor om aktuella och väntade konditioner. Vi försåg därför huvudmenyn med en stor uppsättning länkar till nätplatser med detaljerad information om till exempel solfysik, geomagnetism och vågutbredning. Grunddata kommer i stor utsträckning från den amerikanska (USA) myndigheten National Oceanic and Atmospheric Administration NOAA och från den amerikanska rymdflygstyrelsen National Aeronautics and Space Administration NASA. För den vetgirige radioamatörern har verktygslådan varit en källa till kunskap och förkovran.

En länk till SpaceWeatherLive finns nu i Amatörradionyheternas huvudmeny under fliken Vågutbredning – rymdväder.

Ger aktuell översiktsbild
Den belgiska nätplatsen SpaceWeatherLive, som vi mycket kortfattat beskrivit här, ger en översiktlig sammanfattning i realtid av många av de olika data som kan utläsas på de olika sajterna i vår ursprungliga verktygslåda. Den som vill ha en ögonblicksbild av rymdväder och andra angränsande förhållanden som påverkar radiokommunikation gör därför klokt i att börja med att besöka SpaceWeatherLive.

Erik SM7DZV

 

Länk:
SpaceWeatherLive: Hemsida

Print Friendly, PDF & Email

Etiketter: , , ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com