Varning för mejlbilagor från okänd avsändare
…och se upp med spionerande radioappar

Posted by Erik SM7DZV on 30 mars, 2021 in Nyheter |
Uppdaterat 2021-03-30 klockan 21.08.

Redaktionen har gång på gång varnat: Klicka aldrig på en mejlbilaga från en okänd avsändare.

Jag har levt i tron att jag själv alltid skulle vara på tårna, alltid vara misstänksam och alltid vara på min vakt. Trots det var jag ytterst nära att åka dit den här gången.

Vad hade jag nu betalat för?
Vid gårdagsmorgonens tyvärr slentrianmässiga genomgång av spam i e-postens inkorg fanns en ”betalningsbekräftelse”. Vad hade jag nu betalat för? Klick.

 

Behov av stupsäkert datorskydd — Tack Norton
Redaktionen har regelbundet framhållit behovet av ett stupsäkert program som skydd för datorerna. Den här gången blev det min räddning. Tack Norton. Det här ska jag komma ihåg nästa gång det blir dags att betala för prenumerationen.

För att vän av ordning inte ska behöva utsättas för någon oönskad adrenalinkick finns det anledning att nämna att det finns fler tillförlitliga säkerhetsprogram. Var och en beslutar i enlighet med sina preferenser. På vår arbetsplats är det dock Norton som tjänstgör sedan Dr.Solomon gick i pension.

Amatörradioappar med spionfunktioner
I samband med arbetet med den här korta notisen, ledde en sökning i vårt eget arkiv till en artikel från 2016 där säkerhetsprogrammet Norton varnade för amatörradioappar med spionfunktioner och bristfällig säkerhet. Två av de utpekade apparna var RXTX och Echolink. Det kan finnas anledning att aktualisera Nortons varning. När artikeln publicerades för fem år sedan avinstallerade jag de två nämnda apparna. Sedan dess har åren gått, minnet har fördunklats och apparna hade på nytt hittat vägen in i min mobiltelefon. Nu finns de inte kvar där längre.

Erik SM7DZV

Relaterad länk
Amatörradionyheterna (2016-11-12) Norton varnar för amatörradioappar med spionfunktioner och bristfällig säkerhet

Print Friendly, PDF & Email

Etiketter: , ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com