Vadstenas nunnor vinkar
till världens radioamatörer

Posted by Erik SM7DZV on 30 mars, 2021 in Nyheter |
Uppdaterat 2021-03-30 klockan 21.05.

Här vinkar nunnorna i Vadstena till radioamatörerna.
Foto © Saint Birgitta Monastery Pax Mariae, Vadstena.
Klicka på bilden för länk.

 

Morgan SM5BVV.
Foto © Lennart SA5MMM.

Vad är Vadstena vid Vättern känt för, om inte för den heliga Birgitta, klosterkyrkan och klostret med sina nunnor?

Ska man trycka ett QSL med lokal anknytning, skulle man då kunna få använda sig nunnornas eget vykort? Den frågan ställde sig Morgan SM5BVV som bor hundra meter från klostret.

Han mejlade, förklarade och frågade. Efter ett tag kom svaret: Javisst!

QSL-korten höll på att ta slut
— Det var så här att mina QSL-kort var på väg att ta slut, och jag behövde skaffa nya. Jag har en del kort som jag behöver skicka. Tidigare har jag haft kort med bild på sommarstugan och så, säger Morgan SM5BVV. Men så tänkte jag att eftersom jag bor i Vadstena, så vore det väl bra att jag hade lite anknytning till Vadstena. Jag började leta här. Vi har mycket som är kulturellt. Vi har slottet och vi har klosterkyrkan, men så tänkte jag att vi har ju nunnorna. Jag hittade den här bilden och så skickade jag ett mejl och frågade om jag kunde få använda den.

 

Känner nunnorna
— Min hustru jobbar lite åt nunnorna i deras butik där man säljer turistsouvenirer. Jag har god kontakt med nunnorna. Vi bor ju bara hundra meter ifrån klostret. Jag mejlade och förklarade mitt intresse. Efter lite funderande så fick jag beskedet att dom lånar ut bilden till mej.

Morgan föddes 1943 i Skänninge, och hans radiointresse vaknade innan han ens börjat småskolan.

Radiointresset föddes när Morgan var fem år
— Jag var väl fem eller sex år. Min bror föddes 1948 och han var inte född då. I samma hus bodde Lars-Erik SM5BX (S.K.), berättar Morgan. Jag kommer så väl ihåg hans glänsande radioutrustning. Lasse gifte sig på 50-talet med Ulla SM5PBX som var mycket aktiv under sin tid.

Realskola och sedan radio- och Tv-reparatörsutbildning
— När jag gick i realskolan hade jag kontakt med Lasse, och då började jag lära mej telegrafi. Sedan läste jag en av de första TV- och radioreparatörskurserna som gick i Sverige. Det var 1959.

Lärde telegrafi på LV2
— Jag lärde mej telegrafi på LV2. Lumpen gjorde jag i Karlskrona. En månad fick jag tjänstgöra på Tingstäde radiostation på Gotland. En av de andra som arbetade på radiostationen där var Rikard Wärff SM1CQA (S.K.). När jag var klar med lumpen skulle jag gå ut på sjön, tänkte jag. Men så hade jag kontakt med Motala Radiostation och blev anställd där. Jag började där i januari 1964 och blev kvar till 1970. Det hette Motala Radiosektion på den tiden.

Hade ”släpat runt på grejerna”
tillbaka till radiohobbyn efter 30 år
— Jag var ju borta från amatörradion från 1975 till 2006, när jag blev pensionerad. Under alla år hade jag släpat runt på en massa grejer och då tänkte jag att nu ska jag nog ta upp den här hobbyn igen. Och på den vägen är det.

Erik SM7DZV
Print Friendly, PDF & Email

Etiketter: , , ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com