Svxlink-statistik för mars:
Trafikrekord och fler anslutna repeatrar

Posted by Erik SM7DZV on 2 april, 2021 in Nyheter |
Uppdaterat 2021-04-02 klockan 09.50.

SVXlinknätet växer. Kartan visar situationen den 31 mars 2021 med 22 noder och 31 repeatrar anslutna. Nya repeatrar har nyligen anslutits såväl längs Västkusten som i Mellersta Norrland.
Klicka här för länk till Svxportalen.
Där finns interaktiv karta och information om trafik i realtid.

SvxLink är en mjukvarubaserad repeaterlogik som körs i en Raspberry Pi. Den används för att kunna koppla samman flera repeatrar i ett nationellt nätverk av analoga repeatrar.

Under den senaste månaden har det tillkommit fem nya repeatrar och en  simplexnod i SM6, vilket ytterligare ökat på trafikmängden.

Nätet växer
SK6JX i Falkenberg har driftsatt sin repeater med SvxLink. SK6IF har anslutit sina fyra sammanlänkade repeatrar (Bokenäset, Lysekil, Kungshamn och Tanumshede). I Sundsvall har SK3BG aktiverat ytterligare en repeater SK3RIN, som kommer att placeras på ett annat QTH senare. I skrivande stund har SK3LH i Örnsköldsvik precis anslutit sig. I Norrköping håller SK5BN på med anslutning av sin 70cm-repeater.

Peter SM5GXQ.

…och ännu fler klubbar diskuterar anslutning
– Dessa klubbar är de jag vågar nämna vid namn just nu, säger Peter SM5GXQ. Men det pågår arbete med att ansluta sig på flera håll i landet. SA2BLV har redan sålt slut på sin första batch om 10 stycken färdigbyggda interface-kort. Flera orter längs Norrlandskusten och i Stockholmsområdet kommer sannolikt att anslutas inom en snar framtid. Intresse finns från flera håll, t ex i Blekinge och Västmanland.

– Även om interfacet också kan vara ett egenbygge, så finns fördelar med SA2BLV’s interfacekort. De kan nämligen placeras direkt inuti en MTR2000 eller F800, framhåller Peter.

 

Under mars månad 2021 slogs dubbla trafikrekord på SvxLink.
Statistiken är  hämtad från SvxPortalen.
Klicka på bilden för länk.

Användningsrekord under mars
Under mars månad 2021 användes Svxlink under 98 timmar och 06 minuter, vilket är nytt rekord för en enskild månad – ca 25 timmar mer än tidigare toppnotering. Det tidigare rekordet noterades i december månad 2020, 73 timmar och 40 minuter. Då hade SK5LW i Eskilstuna just anslutit sina två repeatrar.

22 noder och 31 repeatrar anslutna
– Den nya toppnoteringen är inte på något sätt förvånande, eftersom fler och fler repeatrar nu väljer att ansluta sig till nätverket, säger Peter. I skrivande stund finns det 22 noder anslutna, totalt 31 repeatrar.

– Samtidigt sprider sig ryktet om hur fantastiskt bra det låter samt hur lätt det är att använda!

Intresset växer
– Sedan publiceringen av min artikel i QTC förra året, har intresset att ansluta sig börjat växa sakta men säkert runtom i landet, säger Peter. Jag har nu skrivit en uppföljare, där jag går in i mera detalj på hur man sätter upp SvxLink och ansluter sig, tillägger han.

Nytt dygnsrekord också
Den sista dagen i mars 2021 går också till historien som den mest aktiva dagen hittills på SvxLink.  Nu skrivs det nya rekordet till sex timmar och två minuter. Det innebär att det totalt sett har det talats 25,17% av det dygnet. Den tidigare toppnoteringen var från den 22 november 2020 när trafik uppmättes under fem timmar 58 minuter och 58 sekunder.

Konfiguration
– Jag kommer i en kommande artikel i QTC att beskriva hur man går tillväga för att installera, koppla samman samt inte minst konfigurera SvxLink, säger Peter. SvxLink är mycket flexibelt, och kan därför anpassas till de flesta lokala förutsättningar.

— SvxLink innehåller, förutom en mycket kapabel repeaterlogik och nätverksanslutning mot det nationella nätet, även flera användbara moduler – som kan läggas till, allt efter behov. Som exempel kan nämnas EchoLink, Papegoja och Väder.

— SvxLink har även stöd för flera sändare och mottagare på en och samma repeater. Om man har flera mottagare, så kan en sk Voter användas för att välja den mottagare som tar emot signalen bäst. Man kan t o m använda en eller flera RTL-SDR som mottagare, direkt i SvxLink. Remotemottagare/sändare kan anslutas, antingen via IP-nätverk eller radio.

Lätt att använda
SvxLink gör det möjligt att koppla samman repeatrar i ett nätverk, utan att behöva använda ett digitalt mode som t ex DMR. Digitala moder kräver specialanpassade radioapparater, medan man med SvxLink kan fortsätta använda sin vanliga analoga FM-radio.

– Man behöver inte ens kunna något om SvxLink för att använda det, framhåller Peter. Mycket styrs av automatik. Någon avancerad ”kodplugg” behöver man heller inte skapa i sin radio.

Enklare än DMR
– Jag har i princip inget emot DMR, jag kör det själv ibland, säger Peter. Men SvxLink är mycket enklare att använda.

Nätet använder talgrupper för att hantera trafiken mellan repeatrarna, på liknande sätt som på exempelvis DMR. Talgrupp väljs med antingen med subton eller enklast med DTMF-kommandon.

– Man behöver dock inte något av dessa för att använda nätet, betonar Peter.

– Målet är att del tre i artikelserien skall komma lagom till sommaren. Där tänker jag beskriva hur man använder SvxLink, säger Peter.

SvxPortalen
SA2BLV har skapat SvxPortalen, som kan användas för att se vilka repeatrar som är anslutna och vilken trafik som pågår i nätet just nu. Där kan man också se statistik över hur mycket nätet har använts det senaste dygnet, månaden och året.

– SvxPortalen är ett utmärkt verktyg för att få en fördjupad förståelse över hur nätet fungerar, säger Peter.

Öland
Ölands fyra repeatrar med totalt fem frekvenser anslöts under försommaren 2020. Ölands Radioamatörer SK7RN har repeatrar i Böda, Borgholm och Mörbylånga. Stationsplatsen för SK7RFL ligger i närheten av Algutsrum. Huvudsyftet var primärt att alla repeatrar på Öland skulle kopplas samman med automatik (för detta används SvxLink talgrupp 24078). Sedan dess har detta inneburit en markant ökning av aktiviteten över de aktuella repeatrarna.

”Succé från dag ett”
– Man kan faktiskt säga, att det blev lite av en succé från dag ett, säger Peter. Nu länkar vi även ut vår lokala trafik på DMR, talgrupp 240721, tillägger han. SSA-bulletinen från SK7SSA sänds söndagar klockan 09.00 över repeatrarna på Öland och vissa andra repeatrar via SvxLink och samlar varje vecka runt 20-30 incheckare.

– Nu senast hade vi 35 incheckare.

Repeaterskolan
– När vi började med detta, hade vi farhågan att många kanske skulle tycka att det nu börjar bli för komplicerat att köra radio. Därför startade jag under sommaren en ”repeaterskola”, där man varje dag kunde ta del av ny information. Repeaterskolan innehåller både översiktlig information för den måttligt intresserade och fördjupad information för den som verkligen vill sätta sig in i alla detaljer.

— Men, som sagt, egentligen behöver man inte kunna så mycket om SvxLink för att använda det, säger Peter.

SK7RFL.se finns även länkar till Peters olika bildspel, som genom animationer beskriver hur systemet fungerar i praktiken. – Bildspelen lämpar sig ypperligt för ett klubbmöte över nätet.

Nyväckt intresse
– Jag fick min signal 1975, säger Peter. Då, under 70- och 80-talen så var det väldigt mycket trafik över repeatrarna. Sedan dess har dessvärre aktiviteten minskat, sakta men säkert.

– För att hålla intresset uppe behövs nog att utvecklingen tar ett språng framåt med jämna mellanrum. Det är ju faktiskt kärnan i vad amatörradiohobbyn handlar om; utveckling! Tack vare SvxLink har många amatörer, unga som gamla, börjat köra repeatertrafik igen.

Internationellt Svxlinknät en framtida möjlighet
– Det vore intressant att kunna koppla samman flera SvxLink-baserade nät i olika länder med varandra, precis som på Brandmeister. Eller varför inte sätta upp lite noder på 10m och 6m. Men allt detta måste fortfarande ske, utan att det blir — eller ens upplevs — som komplicerat, avslutar Peter.

SA2BLV har redan sålt slut på sin första batch om tio färdigbyggda interface-kort. Kortet år monterat inuti en Ericsson F800 repeater.
Klicka på bilden för att läsa mera om konstruktionen.

 

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com