FT4 via satellit – fullt möjligt

Posted by Erik SM7DZV on 11 april, 2021 in Nyheter |

Utdrag ur stationslogg, FT4 via satellit, för SM0TGU.

På kortvåg har FT8 på ganska kort tid blivit det dominerande trafiksättet. Om vi ser på det betydligt mer smalare intresseområdet att köra amatörradio via satellit domineras det totalt av foni (SSB och FM) och CW.

Idag finns det tekniska möjligheter att köra digitala modes även via satellit då dagens programvaror har möjlighet att kompensera för den sk. dopplereffekten dvs. att frekvenser förändras då ett object (satelliten) rör sig i förhållande till dig själv.

QSO via satelliter fullt möjligt
Under 2021 har tester och förbindelser med FT4 gjorts mellan mig (SM0TGU) och dels SA0CAN och EA3HAH. Det har visat sig vara fullt möjligt med låga effekter att genomföra QSO på de satelliter som har SSB-transponder. Det öppnar för fler att köra QSO via satelliter då SSB och framförallt FM oftast kan vara stressigt och svårt.

 

Läs mer — Testa gärna
I nyhetsbladet för AMSAT-EA (AMSAT
i Spanien) skriver EA3HAH Carlos om de tester som gjordes. Om du vill veta mer om FT4 via satellit eller kanske prova ett QSO, skriv då ett mejl till Lars SM0TGU.

73
Lars SM0TGU
Print Friendly, PDF & Email

Etiketter: , ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com