”Att radera gamla mejl är en klimatåtgärd ”

Posted by Erik SM7DZV on 14 april, 2021 in Nyheter |

Rubrik på NRK Vests nätnyheter.
klicka på bilden för länk till artikeln.

En norsk grupp för hållbarhet har räknat fram att fem raderade mejl om dagen hos varje datoranvändare i landet motsvarar elförbrukningen för 1000 hushåll. Det är NRK Vestland som rapporterar om ett IT-företag som uppmanar norrmännen att radera gamla mejl för att spara ström — och därmed värna klimatet.

Översatt till svenska förhållanden skulle det kunna motsvara el under ett år till mellan 1900 och 2000 hushåll. Den bedömningen bygger på antagandet att datoranvändningen och hushållens elförbrukning är ungefär lika i de båda länderna.

Strömslukande serveranläggningar
NRK Vestland skriver: ”Runt om i världen finns enorma luftkonditionerade datacentraler, fulla med servrar. På dessa finns e-postmeddelanden, bilder och filer som du har lagrat i ett ”moln”. De stora serveranläggningarna kräver stora mängder el, och energikällan varierar från vattenkraft till kol och kärnkraft.”

Bitcoin drar mer ström än hela Norge
I februari meddelade Dagens Näringsliv (Norge) att kryptovalutan Bitcoin förbrukar mer ström än hela Norge tillsammans.

 

 

”Radera onödiga e-postmeddelanden”
– Vi vill att människor ska göra sig av med onödiga e-postmeddelanden, filer och programvara som kräver energi och vållar utsläpp, säger Elisabeth Nissen Eide.

”Ta bort fem mejl om dagen”
Hon är ledare för hållbarhet i Atea Norge. Tillsammans med kollegor har hon startat en kampanj för att få sina egna anställda och andra att städa upp sina digitala liv. Börja med att ta bort fem epostmeddelanden om dagen. Sammanfattningen blir enligt gruppens beräkningar att, om alla norrmän tar bort fyra till fem e-postmeddelanden varje dag, så kan man täcka den årliga elförbrukningen för 1 000 hushåll.

Översatt till Sverige: El till 2000 hushåll
Översatt till svenska förhållanden skulle det motsvara el under ett år till mellan 1900 och 2000 hushåll. Den bedömningen bygger på antagandet att datoranvändningen och hushållens elförbrukning är ungefär lika i de båda länderna.

Erik SM7DZV
Print Friendly, PDF & Email

Etiketter: , ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com