Prisutveckling för duobands handjagare:
— Allt blev inte dyrare under åren som gick

Posted by Erik SM7DZV on 30 april, 2021 in Nyheter |

Baofeng UV5R för 230 kronor. Priset inkluderar frakt från Tjeckien.
FOTO: Gunnar SM0DOU.


Heathkit HW-30 för 340 kronor 1965. Det motsvarar cirka 3600 kronor i dag.

 

Gunnar SM0DOU brukar följa priser och prestanda och tipsa om prisvärda teknikprylar på nätets lågprismarknader. Häromdagen kom en aktuell reflexion:

— Det är lite skillnad på prylarnas pris (och utbudet) från det man själv startade med hobbyn på 60-talet om man säger så, konstaterade Gunnar och fortsatte:

Nu kan man köpa en Baofeng UV5R för 230 kronor, priset är inklusive frakt från Tjeckien så det blir inga PostNordtillägg. Radion som gjorde det ekonomiskt möjligt att bli QRV även för de med låg veckopeng! Jag tror knappast att det går att få något billigare, UV5R är på väg ut ur marknaden men är beprövad och det finns ju många, och billiga, tillbehör.

340 kronor 1965 motsvarar ungefär 3600 idag
— Min HW-30 kostade 340 kronor plus frakt, när jag köpte den 1965, berättar Gunnar. Jag byggde själv stationen och fick också ”konstruera” en spartrafo och bygga en låda för den, eftersom radion ville ha 120 Volt AC.

 

Körde med den i bilen
— Senare körde jag också med den i bilen. Jag byggde om  ett vibratorbaserat strömaggregat till rörbilradio så att jag fick ut 120 volt.

— Den fick också en ”brusspärr”. Jag tog signalen från högtalaren och spänningförstärkte den med ett par trissor i Darlingtonkoppling. Med rätt justering så triggades ett relä när en AM-signal detekterades och matade en liten summer så att man hörde att det kom ett anrop, altenativt så kopplades då högtalaren in. Det är de rattarna som syns under Heathkitmärket.

Fungerar fortfarande
— Radion fungerar fortfarande!

Gunnars HW-30 fick också en ”brusspärr”.
— Jag tog signalen från högtalaren och spänningförstärkte den med ett par trissor i Darlingtonkoppling. Det är de rattarna som syns under Heathkitmärket, berättar Gunnar.
FOTO © Gunnar SM0DOU.

 

Erik SM7DZV

Länkar
Rigpix.com: Fakta om Heathkit HW-30 
SCB: Prisomräknaren 
Heathkitklubben: Hemsida


FOTNOT:
Hur mycket kostade
Heathkittransceivern i dagens penningvärde?

Gunnar betalade 340 kronor för byggsatsen till transceivern.  Priset då, inklusive frakt, motsvarar idag ungefär 3600 kronor.

Allt har inte blivit dyrare.

 


Faktafel?
Hittat faktafel i texten? Skriv och berätta.

Print Friendly, PDF & Email

Etiketter: ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com