USA:s pulsåder för drivmedel hackad
”Värsta IT-angreppet på samhället hittills”
Återstartar nu: ”Kan ta dagar till full drift”

Posted by Erik SM7DZV on 13 maj, 2021 in Nyheter |
Publicerat 2021-05-12. Uppdaterat (2021-05-13): Colonial Pipeline återstartar.
Källa: Denna artikel bygger på uppgifter i artiklar hos abcNews, USA.

abcNews rapporterar om villrådiga ansvariga myndigheter och om drivmedelshamstring bland bilisterna, sedan det stora rörledningssystemet Colonial Pipeline hackats i en ransomwareattack.
KÄLLA: abcNews. Klicka på bilden för länk till källan.

Colonial Pipeline går från Texas till New Jersey och är ett cirka 825 mil långt rörledningssystem som transporterar uppskattningsvis 45 procent av allt bränsle som används längs USA:s ostkust.
KÄLLA: abcNews.

Under natten till lördagen rapporterade Colonial Pipeline att dess datasystem hade hackats och man i förebyggande syfte hade stoppat alla åtgärder som rör användningen av rörledningen.

CICA försöker förstå hur attacken gått till och FBI misstänker  Ryssland
Den ansvariga myndigheten CICA, The Cybersecurity and Infrastructure Security Agency, söker fortfarande tekniska svar på frågor som rör attacken. FBI uppger, enligt abcNews, att attacken genomförts av ryska hackare.

Händelsen illustrerar IT-samhällets sårbarhet.

825 mil lång rörledning
för drivmedel från Texas till New Jersey
Colonial Pipeline är USA:s största rörledningssystem för drivmedel och försörjer USA:s hela östkust med bränsle. Resultatet av hackningen har blivit att panikslagna bilister köar vid bensinstationer för att tanka innan mackarna stänger och att den väntade bristen på flygbränsle lett till att flygbolag har börjat planera för tankningsstopp under extra mellanlandningar i andra delar av landet.

Värsta IT-attacken i USA:s historia
Hackningen, en ”ransomware attack”, betecknas som den värsta utpressningssituationen som det amerikanska datasamhället råkat ut för fram tills nu. En hög företrädare för CICA, The Cybersecurity and Infrastructure Security Agency i USA, uppgav under tisdagen inför ett kongressutskott att man saknar teknisk information om hackningen.

 

Från Texas till New Jersey
Colonial Pipeline går från Texas till New Jersey och är ett cirka 825 mil långt rörledningssystem som transporterar uppskattningsvis 45 procent av allt bränsle som används längs USA:s ostkust.

Nyhetskanalen abcNews rapporterar att en anställd vid en bensinstation tillhörande BP-petroleum i North Carolina betraktade situationen under tisdagen som kaotisk. Kunder hade samlats redan när personalen kom till bensinstationen. Kön av väntande bilar började byggas upp redan klockan halv sju lokal tid.

Energimyndigheten försöker lugna
En representant för Energimyndigheten säger att det inte finns fog för hamstring, eftersom man räknar med att distributionssystemet väntas vara användbart mot slutet av veckan och kommande veckoslut.

Erik SM7DZV

 

Källa — Länkar:
abcNews (2021-05-12?): Colonial Pipeline återstartar- Men det kan ta dagar innan full produktion 
Good Morning America (2021-05-12): Colonial Pipeline hack shows US cybersecurity vulnerabilities
abcNews (20212-05-12, 0633 EST): Pipeline cyberattack fuels panic buying, gas shortages, hike in prices 
abcNews (20212-05-12, 1830 EST): CISA yet to obtain ’technical information’ on Colonial Pipeline hack

Print Friendly, PDF & Email

Etiketter: , , , , ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com