Öppen fråga i Radiomuseets nyhetsbrev:
Minskar smittan så att vi kan öppna i juni?

Posted by Erik SM7DZV on 14 maj, 2021 in Nyheter |

Nyhetsbrevet för maj 2021.
Klicka på logotypen för att ladda ned brevet (pdf).

Maj månads nyhetsbrev från Radiomuseet ligger tillgängligt på nätet sedan tre veckor. Föreningen hade ett funktionärsmöte i mitten av april, och den viktigaste frågan handlade om när museet kan tänkas kunna öppna igen.

Beslutet blev att undersöka om det går att öppna under begränsad til under onsdasgar och söndagar i juni. ”Då bör tillräckligt många av oss funktionärer ha fått sin andra spruta för att kunna ställa upp”. Vid tidpunkten för funktionärsmötet var problemet att det fortfarande fanns mellan 30 och 40 patienter på Sahlgrenska sjukhusets intensivvårdsavdelningar.

Den siffran bör ha minskat rejält innan vi åter kan öppna museet. Om den inte gör det kan vi tvingas flytta fram återöppnandet till i augusti”, heter det i nyhetsbrevets sammanfattning.

 

Stort antal intressanta artiklar
Nyhetsbrevet innehåller precis som alltid ett stort antal intressanta artiklar. I en av dem skriver Christian Stödberg om störningssändare i världen:

Regeringar som använder jamming hävdar att de har rättigheterna att skydda sina medborgare från farliga idéer. Det här problemet är inte radiokommunikationsteknologin i sig, utan innehållet som bärs med hjälp. Den här webbplatsen handlar om radiosändning – den massiva tekniska ansträngningen mot censurering av oacceptabelt innehåll i Sovjetunionen (1931-1988), Tjeckoslovakien, Polen, Bulgarien, Östra Tyskland (1951-1988), Kina, Kuba, Iran, Vietnam (2003) och andra länder.

I referenserna till artikeln kan läsaren både läsa om olika störsändningstekniker och lyssna på hur olika former av störsändningsmetoder hördes i radiomottagarna..

Mer ur nyhetsbrevet:
Göteborgs Radio och TV under 100 år

Martin Björkman skriver om Lindholmens självgående buss. Sture Karlsson skriver om museets bandspelare och hur de användes i program på Sveriges Radio. I nyhetsbrevet finns även flera tips om västsvenska kulturaktiviteter annonser och mycket mer. Till avdelningen radiorelaterade bokanmälningar hör Lars-Åke Engbloms nyutkomna bok om Göteborgs Radio och TV under 100 år. Boken kostar 240 kronor och kan köpas via Ad Libris.

Bok om Luxors grundare
På det historiska temat går även Sören Hjelms bok om fabrikören Axel Holstenssson, grundare av radio- och TV-fabriken Luxor. Boken om Holstensson är

En levnadshistoria om gruvarbetarsonen från Norberg som i början av 1920 startade Sveriges största svenskägda radiofabrik.
Boken beskriver Luxors industrihistoria med en biografi över grundaren Axel Holstensson och företagens framgångssaga till dess fall med den ödesdigra branden och statens övertagande 1979. Den är rikt illustrerad med ett antal foton. Luxors 168 svenska patent finns också redovisade och ger bild av företagens innovationsförmåga.

Boken kostar 95 kronor och kan köpas via Morgan Lorin, SM5BVV.

Erik SM7DZV

 

Print Friendly, PDF & Email

Etiketter: , ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com