Bokstavera mera — och på svenska
Alltför svårt för svenska radioamatörer?
Uppdaterat 2021-05-29.
Varje dag hör jag telefoniförbindelser på banden, där många radiooperatörer inte klarar av, eller bryr sig om, att bokstavera.
Min avsikt är inte att skriva någon på näsan. Jag vill enbart främja en stunds individuell eftertanke.
Okunnighet, slöhet, ignorans
— eller bara ren dumhet?
Är det bara av ren slöhet, eller finns det också andra förklaringar, till att många radioamatörer inte bryr man sig om risken för onödiga fel, missförstånd och förvirring under foniförbindelser?
Hur svårt kan det vara?
Ursäkta än en gång. Men hur svårt kan det vara att bokstavera anropssignaler, namn och ortsnamn? Bokstavering har tillkommit för att minska fel och missförstånd.
Bokstavering ingår i alla svenska radioamatörers utbildning.
Bokstavering ingår i proven för amatörradiocertifikat. Är kunskaperna så ytliga att de försvinner så fort den första radiostationen packats upp ur tillverkarens originalkartong? Eller är radioamatörer så lata att de inte ids anstränga sig det minsta? Det är inte bara motstationen som ska veta vem som sänder. Alla som lyssnar ska också göra det.
Länk till en aktuell artikel
Här kommer i alla fall länk till en text, hämtad från min allra första hemsida på nätet. Den publicerades ursprungligen i augusti 2008. Den är dessvärre lika aktuell idag. Texten handlar om att många radioamatörer struntar i, eller kanske inte klarar av, att bokstavera.
Bokstavering minskar risken för missförstånd
Visst har vi ändå fått lära oss att tala tydligt och sända på ett sätt som inte leder till förvirring, omfrågningar eller missförstånd. Eftersom många bokstäver ofta låter ganska lika och kan vara svåra att uppfatta rätt, har bokstavering skapats för att underlätta radio- och telekommunikation.
Engelsk bokstavering riskerar höja töntfaktorn
Jo en sak till: Det blir inga pluspoäng för den som bokstaverar på engelska under en telefoniförbindelse mellan svenska stationer. Det är snarare så att det enbart riskerar att höja sändande operatörens töntindex. Kan lyckan vara att få ett W med i suffixet, så att man kan drämma till med Whisky i sin stationssignal?
Erik SM7DZV
Relaterad länk:
Amatörradionyheterna (2020-12-11) Bokstavera mera