Amatörradionyheterna har fyllt sex år

Posted by Erik SM7DZV on 19 maj, 2021 in Nyheter |
Uppdaterad den 2021-05-20.

Ett exempel på vad som händer med konditionerna på kortvåg, när jorden drabbas av UV- och röntgenstrålning efter en kraftig flare. Lägg märke till att D-skiktet drabbades av upp till 30 dB:s dämpning ända uppe i 20-metersbandet.
Credit: NOAA, Radio Communications Dash Board.

Erik SM7DZV.
Redaktör.

Amatörradionyheterna har fyllt sex år. Den första artikeln publicerades den 19 maj 2015 och författare var Mats, SM7BUA.

Mats skrev då, som så många gånger senare, om det ständigt aktuella telegrafiprojektet SOCWA. I denna första artikel handlade det om att det då var nästan halvtid för år 2015.

Under åren som gått har vår nättidning erbjudit mycket läsning och publicerat drygt 3000 artiklar. Samtidigt noterar vi till vår glädje att läsarna fortsätter att bli fler och fler.

Brett spektrum av nyheter
Vår ambition från dag Ett har varit att tillhandahålla ett brett spektrum av nyheter. Det har framför allt handlat om radio, men också om verktyg för radiooperatören att i realtid förstå vad som händer i jonosfären, varför konditionerna plötsligt kan försvinna, hur långt de egna signalerna går, eller när man måste vara QRV för att ha en chans att få förbindelse med en speciell del av vår jord.

Alla har inte gjort vågen
Idag, på vår nättidnings sexårsdag, är det upp till dej som läsare att bedöma hur bra vi lyckades. Redaktionen hoppas på godkänt. Vi är medvetna om att allt vad vi publicerat inte har lett till att myndigheter och personer på höga hästar har gjort vågen för oss. Men det var ju heller aldrig avsikten.

 

Statistik från webbhotellet: 745 000 besök under senaste året
Den statistik vi har är webbhotellets räkning av antalet besökare, och den är uppmuntrande, kurvorna pekar uppåt. Under det senaste året, fram till i går, hade vi haft cirka 745 tusen besök. Under den senaste månaden var den högsta siffran under ett dygn 2928 besök (23 april) och den näst högsta, den 16 maj 2731. Dygnsgenomsnittet under den senaste månaden var 2380 besökare.

Vi tackar er alla
Vi tackar alla besökare för förtroendet. Vi räknar inte klick som bloggare och influensers, men vi tar till oss av den uppskattning vi möter både direkt och genom statistikens besökssiffror. Vi tackar naturligtvis alla som bidrar med texter, bilder, text och länkar för all hjälp. Utan er input hade Amatörradionyheterna redan från början blivit ett dödsdömt projekt.

Saknade plötsligt eget nyhetsforum
Under åren 2012 till april 2015 hade jag verkat som redaktör för SSA:s nyhetswebb. Efter SSA:s årsmöte i Lysekil 2015 och byte på ordförandeposten beslutade jag mig för att lämna det uppdraget. I mitt Letter of Intent (2015-05-23) beskriver jag hur beslutet att starta nättidningen kom till. Jag snubblade en dag över en nyhet, som jag kände att jag bara måste publicera:

Problemet var att jag inte hade någonstans att lägga ut nyheten [på grund av att jag hade lämnat SSA:s webbnyheter]. Strunta i det hela? Njaä. Det finns ett talesätt ”en gång journalist – alltid journalist”. Fortsätta jobba ute på vedbacken, som om inget hänt? Njaä. Nyheten jag hittat låg ju där och skavde. Det var det, som fick mej att bestämma mej. Jag har ju ändå gammal yrkeserfarenhet och ett utgivningsbevis att luta mig emot. Jag provar.

Amatörradionyheterna är därför en sajt som tillkom quick and dirty, helt utan krusiduller. Från när jag bestämde mig för att starta tills den var on line tog det fem dar. Alla inser att sjösättningen inte föregicks av tonvis med utredningar och sammanträden.

En gång journalist, alltid journalist
Det finns ytterligare en sak, som har med starten att göra, som jag inte tidigare har redovisat: Min hustru sedan mera än 50 år insåg hur mycket arbete projektet skulle kräva och avrådde bestämt. Men en gång journalist, alltid journalist — ni vet hur det gick.

Tack till ekonomichefen och Korrekturet
Idag vill jag offentligt framföra mitt tack till Britt: Inte nog med att hon accepterar att Amatörradionyheterna finansieras över familjens hushållsbudget.  Som pensionerad lågstadielärare och specialist på stavfel är det nu hon, som sedan ett par år, utgör vår sista utpost mot korrekturfelens moras.

Erik SM7DZV

 

Länkar:
Amatörradionyheterna (2015-05-19): Halvtid i SOCWA 
Amatörradionyheterna: Länkar till andra artiklar om SOCWA.

Etiketter: , , , , ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com