Lars Nordgren SM0OY har gått ur tiden

Posted by Erik SM7DZV on 22 maj, 2021 in Familjesidan |
Uppdaterat 2021-05-22.

Lars Nordgren, SM0OY, under Internationella Fyrhelgen 2014 vid Ölands norra udde.
1940 – 2021.
FOTO © Mats SM7BUA.

 

Lars Nordgren SM0OY har lämnat oss. Han avled i sviterna av Covid19, den 20 maj, dagen efter att han förts till sjukhus. Lars hade fått första sprutan covidvaccin men blev ändå smittad och avled, enligt till familjen närstående källor, till följd av att hjärtat inte längre orkade med.

Lars fyllde 80 år i augusti. Den bortgångne sörjs närmast av hustru Gunilla, barn och barnbarn. Saknaden delas av före detta arbetskamrater, av många kamrater inom amatörradiorörelsen, av rävjägare i Sverige och andra länder och av funktionärer och före detta elever inom Frivilliga Radioorganisationen.

Lars var aktiv in i det sista. Han deltog regelbundet i Gotlandsringen på SSB. Hans  kalender för livets sista månad var fylld av aktiviteter, precis som den alltid hade varit. I den planeringskalendern fanns ingen plats för Covid19.

 

 

Mejl om SL-testen — Väntade på sena loggar
Den 16 maj klockan 14.41 skickade Lars ett mejl till vår nättidnings redaktion. Det handlade om resultat från SL-testen veckan innan. Lars konstaterade att Rune SM5COP hade gjort bra resultat i testens telegrafidel och att Jonny SL5ZYB hade gjort bra ifrån sig på foni. Men han var missnöjd med att flera deltagare inte hade skickat in sina loggar och att avdelningen om Amatörradio fortfarande ligger bakom inloggningsspärren på FRO:s hemsida. Lars hoppades få in ytterligare sena loggar. Han hade därför bestämt sig för att skjuta på publiceringen av resultaten. I mejlet  skriver Lars:

Nu har jag ett resultat, som jag – vis av skadan i höstas – tjyvhåller på några dar till. Jag har lagt ut påminnelse på FRO diskussionsforum, om de läser där… Det gäller ZB, ZV, ZE, ZF, ZQ 3DFM, ZXG, ZYP,ZYT,ZC, ZZQ.

Framstående resultat från COP på cw och Jonny ZYB på foni.

Varför lägger KA ut info om FRO amatörradio bakom inloggningsspärren?
T. ex. SL-Testen berör alla aktiva radioamatörer.

Har nya GS kommit igång ännu? Jag märker inget av det.

/Lasse

Mycket aktiv och färgstark radioamatör
Med Lars förlorar svensk amatörradio och FRO en mycket aktiv och färgstark medlem. Lars fick sitt amatörradiocertifikat under 1960-talet och finns med Televerkets E 22 från februari 1968. Lars gick som 17-åring med i FRO och medlemsnumret 925 visar att han mycket tidigt gick med i den unga organisationen, det var den 26 november 1957.

Instruktör inom FRO
Lars var reservofficer vid I1 och medverkade i olika sammanhang som lärare och instruktör inom FRO. Tillsammans med Roland Axelsson SM6AHS, Skövde, biträdde han Kjell Nerlich SM6CTQ, som var kurschef under FRO:s veckokurser i telegrafi i Karlsborg och på Fårö. Lars är den som fram tills nu har skött SL-testerna och han ansvarade också för administrationen av de svenska SL-signalerna. FRO:s T-nät, träningsnät, på telegrafi genomförs två gånger i månaden. Där var Lars med och han deltog vid senaste träningstillfället den 11 maj.

Förespråkare för telegrafi
Lars var hängiven förespråkare för telegrafi och han var den som övertog ordförandeskapet för SCAG, Scandinavian CW Activity Group, när Kjell SM6CTQ lämnade uppdraget 2017 och han avgick vid årsmötet den 22 april i år, när Ingemar SM0AIG valdes till ny ordförande. Lars är också den som skött SCAG:s hemsida på nätet, och han skulle ha administrerat nästa SKD på midsommardagen.

Rävjägare och internationell domare
Lars tillhörde också Stockholms Rävjägare och verkade även som internationell domare vid olika mästerskap. Under internationella rävjaktstävlingar (ARDF) i Kazakstan 2015 diskvalificerade Lars två kvinnliga löpare från Bulgarien. Beslutet ledde till ett raseriutbrott av den bulgariske lagledaren. Det handlade om medaljer, och de två diskade löparna var hans döttrar. Efter protest från Bulgarien upphävdes den ena av diskningarna medan den andra fastställdes. Vid det följande årets VM i rävjakt — i Bulgarien — fick Lars aldrig någon inbjudan att döma VM där. Länk.

Började yrkeslivet med att reparera radioapparater
Lars inledde sin yrkesliv genom att efter studentexamen reparera och serva radioapparater vid en radiofirma i Visby. Senare arbetade han under många år på tekniksidan vid Sveriges Radio och på TV innan han gick över till Ericsson och många utlandsuppdrag. Lars var under senare år medlem i Roslagens Sändaramatörer SK5RO, där han, under ett årsmöte för ett par år sedan, bland annat höll ett uppskattat föredrag om teknik och tekniska lösningar vid Sveriges Radio.

Erik SM7DZV
Print Friendly, PDF & Email

Etiketter: , , , , , ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com