Två kraftiga solutbrott den 22 maj
Solfläcksregionen 2824 hyperaktiv just nu

Posted by Erik SM7DZV on 23 maj, 2021 in Nyheter |

Blackout-effekt av flare den 2021-05-22 klockan 21.35 UTC.
Källa NOAA Radio Communications Dashboard.
Klicka på bilden för länk till aktuell situation.

Solfläcksregion 2824 åstadkom under gårdagen, den 22 maj, två flares, solfacklor, av M-klass och sju flares av C-klass. En kraftig tillfällig kortvågsblackout inträffade sent i går, klockan 21.35 UTC. Effekterna på radiokommunikationen berörde då Nordamerika, Stillahavsområdet och nordostligaste Asien.

Solfläcksgruppen återfinns just nu vid N17E14, nära solens centrala meridian.

Ny flare nu på söndagsmorgonen
Nu på morgonen klockan 05.16 UTC kom en ny flare som berörde Asien, ungefär vid Bortre Indien – Vietnam med flera länder.

Fortsatt hög aktivitet trolig under de närmaste dagarna
Under de kommande tre UT-dagarna, 23 maj till den 25 maj väntas solaktiviteten bli mestadels låg till måttlig.  Risken är stor för fler flares i C-klass och liten risk för svaga M-klass facklor. X-klass flares är mycket osannolika. Kortvågsproblem är möjliga under de kommande tre UT-dagarna (23-25 maj).

NOAA:s analytiker försöker nu räkna ut om massutkast i samband med solfacklorna kommer att påverka jorden. Inget av massutkasten verkar just nu vara på väg rakt emot jorden.

 

Röntgen- och UV-strålning dämpar de låga delarna av kortvågen
Solutbrott i form av flares resulterar i stora mängder UV-och röntgenstrålning skickas ut i rymden. När ett sådant utbrott träffar jorden förstärks dämpningen i jonosfärens D-skikt vilket medför att låga kortvågsfrekvenser utsätts för kraftig dämpning medan högre påverkas mindre. Enligt australiska Space Weather Service är detta vad som kan väntas under de närmaste dagarna. Välj om möjligt ett högre frekvensband om problem skulle uppstå.

Massutkastens påverkan på jorden osäker just nu
Spaceweather.com beskriver den aktuella regionen som närmast hyperaktiv. Till följd av gårdagen flares skickade solen flera överlappande massutkast, CME, i rymden. NOAA:s analytiker håller fortfarande på att beräkna om någon del av massutkasten kommer att beröra jorden. Hittills ser dock ingen ut att gå rakt emot jorden

Flares under 20 – 23 maj.
Källa SpaceweatherLive.com.
Klicka på bilden för länk till aktuell situation.

Erik SM7DZV

 

Länkar
NOAA: Radio communications Dashboard 
Spaceweatherlive.com: Solutbrott 
Spaceweather.com (2021-05-23) Sleeping sunspot wakes up 

Etiketter: , , , , ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com