Examen i SK7RN:s ”avrostningsskola”

Posted by Erik SM7DZV on 25 maj, 2021 in Nyheter |
Uppdaterat 2021-05-29: Länk till några av Gunnar Fahlströms filmer på Youtube.

Hela sommaren framför oss. Värmen på väg. Rapsen blommar. Skolornas avslutningar går upp på högvarv. Bonden har tagit traktorn till kyrkan.
Sverige i maj, kan det verkligen bli vackrare?

Klicka på bilden för länk till Gunnars videofilmer på Youtube.
FOTO © Gunnar Fahlström SM0DOU

I måndags var det examen i Ölandsklubbens, SK7RN, avrostningskurs i telegrafi. Nu börjar sommarlovet med enskilda övningar. Alla lärare och mentorer har lovat att ställa upp som motstationer, om det skulle behövas.

Tjugotalet radioamatörer från stora delar av landet har deltagit under vinterns övningar, vilka med stort engagemang drivits av Erik SM7DZV och Mats SM7BUA i regi av Ölands radioamatörer. Eleverna har till stor del varit radioamatörer som tog certifikat under senare delen av 1900-talet men som av olika anledningar inte kom att använda sina telegrafikunskaper till fullo. Man kanske ägnade sig mest åt SSB (som undertecknad) eller så tog familj och arbete tiden i anspråk.

Nyvaknat intresse för att hacka bärvåg
Men många av oss, som nu tog tillfället i akt att damma av telegrafinyckeln, har fått ett nyvaknat intresse för den ädla konsten att hacka bärvåg och tid att på äldre dar ägna oss åt denna givande hobby. Sägas skall också att det bland eleverna finns radioamatörer som tagit certifikat på senare tid när det inte krävdes kunskaper i CW.

De flesta klarar nu av att go on-the-air
Men vare sig man var en komplett nybörjare eller hade kvar tecknen långt därinne i hjärnbarken så ledde kursen till att de flesta nu känner sig mogna att ge sig ut i etern och kalla CQ.

 

Mats SM7BUA initiativtagare till vårens kursomgång och ansvarig för onsdagarnas hörmottagning och teckenträning. Här fotograferad vid Heathkitklubbens stationsplats hos SK7AX i Axamo, Jönköping.
FOTO © Mats SM7BUA

Erik SM7DZV ledde trafikövningarna under kursen.

Skolavslutning på Jitsi
Vid ”skolavslutningen”, som skedde via Jitsi, under eftermiddagen var alla eniga om att vi kunde tacka Erik och Mats för det lyckade resultatet. Mats har tagit hand om lektionerna i hörmottagning på onsdagarna där han sände strängar med tecken som utvalda elever sedan förhördes på.

Tips och trafikexempel
Erik har varit en drivande kraft under hela terminen och har oförtröttligt drivit på oss med tips och övningsexempel. Erik ledde också trafiklektionerna på måndagarna då några elever utvaldes till att kommunicera med varandra medan övriga fick lyssna och försöka hänga med. Erik berättar att Sten-Eric SM6DQO bidragit till att utforma trafikövningarna så att svårighetsgraden successivt kunnat höjas.

Kursen fortsätter troligen i september
Alla var eniga om att kursen var mycket professionellt upplagd och att man tagit stora steg framåt i telegraferandet. Nu gäller det bara att praktisera färdigheterna under sommaren och sedan hoppas vi på att vi får fortsätta kursen till hösten och ta kunskaperna till nya höjder (läs: hastigheter). Och det lät lyckligtvis inte som att Erik och Mats skulle vara omöjliga att övertala till en fortsättning. Start för en möjlig fortsättning av kursen angavs till någon gång under september.

Nya elever välkomna
Så du som inte varit med tidigare och känner att det är dags för en avrostning av telegrafikunskaperna: Gå med i Ölands Radioamatörer och kontakta lärarteamet vilket du enklast gör via e-post.

Välkommen!
SMØDMY – Göran

 

TACK
Tack till Gunnar SM0DOU för examensbilden som han gav namnet ”Bondens väg till kyrkan”.


FOTNOT:

Handledare och lärare ställer upp
som motstationer under sommarlovet
Till kursen har knutits fyra handledare, som haft till uppgift att i olika sammanhang fungera som motstationer till elever, som velat ha individuell handledning eller velat få tillfällen att köra övningstrafik.

Handledarna har varit SM6DQO, SM6LZQ, SM7VNZ och SM3XAX. Handledarna kommer tillsammans med lärarna SM7BUA och SM7DZV att hjälpa till som motstationer under sommaren åt de elever som vill och behöver det.

Etiketter: , , , ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com