Internationell YL-dag
nu på lördag och söndag

Posted by Erik SM7DZV on 28 maj, 2021 in Nyheter |

Deltagarna i YLRL-jubileumet på Hawaii, som blev upphov till att regionala YL-organisationer började bildas runt om i världen.
FOTO: Skärmklipp från Kerstins SM5EUU hemsida. (Klicka på bilden för länk till YLRL).

Kerstin SM5EUU är SYLRA:s kontaktperson i Sverige sedan 2015.

Gå till en annan frekvens gubbar.
Låt YL:s ta över!

Det är den fritt översatta och lätt tillspetsade uppmaning som arrangörerna av testen Day of YL’s går ut med inför den kommande helgens världsomspännande tävling för kvinnliga radioamatörer.

Den 29 och 30 maj genomför världens kvinnliga radioamatörerna sin stora test. Tanken är att uppmuntra fler kvinnor att bli  aktiva, att ge sig sig ut på banden och skrapa ihop så många kontakter som möjligt i en spännande test för kvinnliga radioamatörer.

YL-historia och -organisationer
Läs mer om de kvinnliga radioamatörernas historia och om deras organisationer, bland annat skandinaviska SYLRA, på Kerstins SM5EUU hemsida.

 

Arrangörerna för testen under det kommande veckoslutet framhåller att ”gubbarna” kan och är mycket välkomna att hjälpa till aktivt:

OM kan verkligen hjälpa till e testen genom att lyssna efter YL:s och hjälpa dem att få de nödvändiga poängen. Och hjälp dem att få de nödvändiga poängen genom att till exempel lägga ut en spot med hashtaggen #DOYL på ett DX-kluster så att andra amatörer ska hitta de frekvenser där YL kan höras. Du kan inte vara säker, du kanske till och med kommer att arbeta med några coola YL-stationer som G5YL, R1BIG, DA4YL med flera.

Ännu bättre: Om du hör en YL som försöker köra en annan YL, gå QRX dde sekunder som behövs och låt dem tjäna de tre extra poängen som utdelas för en YL till YL-kontakt.

Klicka här för länk till regler för den nu aktuella testen.

YLRL grundades 1939
Den första sammanslutningen för kvinnliga Radioamatörer Young Ladies Radio Leage, YLRL, grundades i USA 1939. YLRL är en organisation för kvinnor med amatörradiolicenser och riktar sig till kvinnor över hela världen. Den som vill  kan besöka YLRL:s  hemsida på nätet för att lära sig mer om organisationen och om veteranerna som startade verksamheten. På webbplatsen finns också aktuell information om tester tävlingar och speciella evenemang.

Besök på jubileum på Hawaii 1989 gav mersmak
1989 firade YLRL sitt 50-årsjubileum och till det bjöd man in kvinnliga radioamatörer från hela världen. Svenska deltagare var Kerstin SM5EUU, Birgitta SM0FIB (S.K.), Raija SM0HNV (S.K.), Agneta SM5ILO (S.K.) och Gunilla SM5CXC (S.K.). Mötet gav mersmak och deltagarna började diskutera möjligheterna att träffas oftare och kanske på andra ställen än i USA. Kerstin SM5EUU skriver på sin hemsida:

QSL från YL-Worldmötet i Stockholm 1991.

Vi från Sverige erbjöd oss glatt att arrangera ett möte vi kallade för YL World. Det blev början på en radda YL-möten. 1993 i Japan, 1996 i Berlin, 1998 Svalbard, 2000 Nya Zeeland och 2002 i Palermo. Ytterligare ett möte, Bylara, hölls 2016 i England.

Klicka för länk.

2003 i Köpenhamn: SYLRA bildas
I augusti 2003 träffades kvinnliga radioamatörer från de skandinaviska länderna i Köpenhamn och enades om att grunda organisationen SYLRA Scandinavian Young Ladies Radio Amateurs. SYLRA är en organisation öppen för kvinnliga radioamatörer och dito kortvågslyssnare. Organisationens styrelse består av en kontakperson från varje land  samt den som är webbansvarig. SYLRA-möten har hållits i Östersund 2007, 2013 i Roskilde, 2015 på Island, BYLARA i England 2016, SYLRA 2017 i Kungsbacka och 2019 i Norge.

Nästa SYLRA-möte i Finland 2022
Nästa SYLRA-möte kommer att hållas i Åbo, Finland, 19 – 22 augusti 2022.

”Bara att höra av sig”
— Vi har inga medlemsavgifter och informationen till våra medlemmar går via vår hemsida. Om någon vill delta är det bara att höra av sig till mig. Då noterar jag kontaktuppgifter och skriver ut ett diplom. Sedan är det klart, säger Kerstin, som är svensk kontaktperson för SYLRA sedan 2015.

Ett svar på enkät till 400
När Kerstin blev kontaktperson vände hon sig till SSA och bad att få en förteckning över samtliga svenska kvinnliga radioamatörer. Det fick hon. Antalet var mellan 300 och 400 personer. Sedan skickade Kerstin ut mejl till alla som hade e-postadresser. Resultatet blev en besvikelse. Ett svar. Det kom från Gunnel SM6WXL — som redan var medlem.

Skaffat licenser för att deras män är radioamatörer?
— Väldigt många av de kvinnliga radioamatörerna verkar ha skaffat sig licenser därför att deras män är radioamatörer, analyserar Kerstin. De kanske i bästa fall använder två meter som en walkie-talkie. Många har nog inte något stort intresse att bli aktiv radioamatörer. Men SYLRA:s medlemmar är alla aktiva.

Kestin kör helst telegrafi
Kerstin själv tog sitt certifikat 1971. Det hon helst vill köra är telegrafi. Hobbyn är att spela bastuba. Klicka här för presentation av Kerstin.

Erik SM7DZV

Länkar till källor för artikeln:
YLRL: Hemsida
SYLRA: Hemsida
SYLRA: Svenska hemsidan
Kerstin SM5EUU: Hemsida
Amatörradionyheterna (2021-05-27): Vad vår nättidning skrivit om SYLRA.

Print Friendly, PDF & Email

Etiketter: , ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com