Idag fyller oldtimern Kjell SM5BFC 90 år

Posted by Erik SM7DZV on 29 maj, 2021 in Familjesidan |
Uppdaterat 2021-05-30 kl 20.30.

Chefsbyte på trafikdetaljen. Sittande t.h. Kjell Larsson SM5BFC.
Tack till Sten-Åke ”GUS” SM3BFH som hittade fotot på Kjell i QTC nr 6 1991.

Den 30 maj fyller den kände oldtimern Kjell Larsson SM5BFC, AKA ”Ken”, Enköping 90 år.

Medlemsnumret 7 i Highspeedklubben ger en antydan om att Kjell varit på banden under längre än de allra flesta.

Utbildade militära radiotrafikledare
Kjell arbetade många år på StabSbS i Uppsala/Enköping och utbildade radiotrafikledare som i sin tur utbildade radiotelegrafister ute på förbanden vilket även resulterade i många nya sändareamatörer. Det är en viktig rekryteringsgrund vi idag saknar till vår hobby och till FRO!

Har den äran och 73
Anders SM6GT

 

”Gus” SM5BFH fick sin utbildning på av Kjell
En av dem som fick sin utbildning på Radiotrafikkursen, RTK,  under ledning av Kjell var ”Gus” Sten-Åke Körner SM3BFH. Gus berättar att han kom från Kiruna och att han därför inte kunde åka hem under helgerna.  Sedan han fått tillgång till nycklarna till SL5BO blev förbandets amatörradiostation hans favorittillhåll under resten av kursen.

När Kjell SM5BFC gick hem för dagen satte han sig vid sin egen radiostation och övervakade trafiken från SL5BO. Sten-Åke berättar att om någon inte skötte sig brukade det omedelbart komma ett telefonsamtal…

Lindholmnyckel i avskedsgåva
Det var Kjell som bestämde att Sten-Åke skulle ha anropssignalen SM3BFH. På kursens avslutningsdag kom Kjell med en domuskasse som han lämnade till Sten-Åke med orden ”det här ska du ha”. Kassen innehöll en Lindholmnyckel.

Sten-Åke tillbaka till Kiruna
Efter utbildningen på Radiotrafikskursen flyttade Sten-Åke hem till Kiruna och Jägarskolan. Mellan åren 1965 och 1984 påbörjade Sten-Åke varje år utbildningen av 30 nya  telegrafister. När utbildningen var klar fanns som regel 24 färdigutbildade telegrafister till förbandets förfogande.

Print Friendly, PDF & Email

Etiketter: , , ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com