Missa inte chansen att lära dej hur EME
— radiotrafik med månstuds — fungerar

Posted by Erik SM7DZV on 31 maj, 2021 in Nyheter |
Uppdaterat 2021-05-31 klockan 19.30.

Stig-Åke vid den parabolantenn för månstudskommunikation han använde för tre år sedan.
Klicka på bilden för länk till bildspelet.

Efter målgång i en alpin skidtävling fick Ingemar Stenmark en gång en fråga av Sven Plex Pettersson om vad som hade hänt på ett visst ställe uppe i backen. Stenmark levererade ett svar, pedagogikens axiom nummer ett, som i dag blivit klassiskt: ”Dä äint lätt å förklar för den som int begrip”.

På samma sätt som Stenmark kände sig när han fick frågan från Sven Plex måste Stig-Åke SM4GGC ha känt sig, när han nyligen skulle försöka förklara för mig hur månstuds, EME, fungerar. Men vetgirig av naturen försökte jag ändå att översiktligt suga till mej vad det handlar om:

Bildspel som förklarar hur det fungerar
Stig-Åke förklarade då att han hade hållit föredrag i ämnet och gjort ett bildspel som förklarade vad EME går ut på. Han uppdaterade dessutom bildspelet så att jag lättare skulle kunna följa med i svängarna.

Ännu bättre blev det när han förklarade att jag gärna fick publicera bildspelet, för att ännu fler vetgiriga radioamatörer skulle kunna få kontakt med månstudskommunikationens fundamenta.

 

Lär dej grunderna för månstudskommmunikation
Här har du chans att lära dej grunderna om EME, radiokommumnikation med månen som studsbräda. Ladda ned bildspelet och lägg några timmar på att  skaffa dej ny kunskap Klicka här.

Erik SM7DZV

 

Fler bilder:

Stig-Åke SM4GGC hemma i sitt radioshack.

Arbete på parabolantennen.

 

Print Friendly, PDF & Email

Etiketter: , ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com