Fortsatta hyllningar
till nyblivne 80-åringen Esko SM5AKP

Posted by Erik SM7DZV on 1 juni, 2021 in Nyheter |

Esko SM5AKP
Foto © Gunnar SM0DOU.
Klicka på bilden för länk till Flickr med fler bilder på Esko.

Måndagens omnämnande om Eskos SM5AKP 80-årsdag har väckt många minnen hos våra läsare. Responsen på födelsdagsnotisen visar att Esko genom åren har gjort positiva intryck som fastnat i minnet hos många  radioamatörer.

Esko har tidigare utnämnts till hedersknyffel av Gunnar SM0DOU. I en kommentar har Gunnar nu också bifogat länkar till ett album på Flickr där han samlat bilder på Esko. 1992 skrev Gunnar också en artikel sedan han intervjuat Esko, gav praktiska råd till PC-användare.

 

Av ännu äldre märke är en annan hågkomst som en läsare delgav vår nättidning:

Jag såg just notisen om SM5AKP – Esko – 80 år. Han och kompisen Arne, SM5TC, var några av de tongivande bland Stockholms 2-metersamatörer på 60-talet. Man var pionjär då om man körde 2 meter, och jag vill minnas att Esko var en av pionjärerna på 2 m mobilt, där den gängse antennen var en s k Halo.

Hursomhelst, eftersom riggarna var ”röroriserade” på den tiden, var strömförsörjningen inte så enkel och det förekom åtskilliga omformarlösningar för att man skulle kunna använda spänning från bilbatteriet. Omformare var ofta utformade för en icke förhandlingsbar inspänning, t ex idag ovanliga 6 Volt.

Jag minns inte om det var Esko, som var upphovet till denna odödliga replik, eller möjligen vidareberättade historien, men någon radioamatör på 60-talet lär ha klivit in hos en bilhandlare i Sthlm och frågat: ”Har ni någon bra 6-voltsbil inne?”

Länkar
Gunnar Fahlström (1992): Lönar det sig att laga datorn? 
Amatörradionyheterna (2021-05-31): SM5AKP har uppnått mogen ålder — 80 år

Tack
Till Gunnar SM0DOU

för bilder och tidningsartikel.

Print Friendly, PDF & Email

Etiketter: ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com