SM3FJF hittade en hel sida telegrafiresurser

Posted by Erik SM7DZV on 2 juni, 2021 in Nyheter |

Från Jörgen SM3FJF kom i går en länk till en sajt som heter Morse Resource. Det handlar som namnet anger om ”telegrafiresurser” — hjälpmedel av allehanda slag relaterade till telegrafi och amatörradio. Upphovsman för sajten är Steve AI4QR från Madison, Alabama. USA. Här är Steves egen introduktion av sajten:

Här är verktyg som hjälper dig att lära dig eller förbättra dina telegrafifärdigheter skriver Steve AI4QR från Madison, Alabama. USA. Telegrafi är kul. Det är roligt att kunna, roligt att använda och har rötter i radions tidigaste barndom.

Att ta emot och sända telegrafi är färdigheter som kräver övning, skriver Steve på sin hemsida. Det finns många böcker, program och band som kan hjälpa dig att lära dig morsekod, men jag ville ha ett sätt att träna mottagning var som helst. Jag kom på idén med telegrafipoddar, och det var det det viktigaste motivet för att skapa den här webbplatsen.

Njut av telegrafigeneratorer och podcasts som finns tillgängliga här.

Telegrafikunskaper går inte att köpa på Tradera
Telegrafikunskaper är inget man köper på Tradera. Det krävs intresse, ansträngning och tid.  Det gäller med andra ord att bita ihop tänderna. En del har lättare för sig än andra, men alla som verkligen bestämmer sig kommer att lyckas. Motivering och målmedvetenhet är vad som krävs. Den som är rädd för eget arbete och egna ansträngningar kan i stället ägna sig åt andra trafiksätt.

 

Många ”tror” sig inte kunna lära telegrafi
Jag har stött på många radioamatörer som med emfas förklarat att de inte ”kan” lära sig telegrafi. Till det mer extrema hörde en blivande radioamatör som skaffade sig ett läkarintyg som förklarade att hen var oförmögen att lära sig telegrafi. Med intyget som grund lyckades personen beveka Televerkets examinator så denne utfärdade ett A-certifikat.

”Behövs bara att två medlemmar i A1 Op’s Club rekommenderar dej”
Personen stoltserade många år senare med ett diplom på en vägg i shacket som förkunnade att han tillhörde ARRL:s A1 Operator’s Club. På min fråga om hur hen kunde ha fått en sådan utmärkelse, då hen själv inte kunde någon telegrafi, fick jag svaret:

”Det behövs bara att två medlemmar i A1 Operator’s Club rekommenderar dej.”

Det var för övrigt samme radioamatör som betalade 1475 kronor på Tradera, för ett Arméns Guldmärke i Telegrafi.

Åter till Steves telegrafiresurser
Steves telegrafisajt på sitt sätt unik: Här finns dagliga hörmottagningsövningar av engelsk text i olika takter från 25 till 150-takt. Fördelen med övningarna är att tecknen i de lägre takterna kommer i trafiktakt, gör det omöjligt för lyssnaren att sitta och räkna teckendelar. Det innebär med andra ord att lyssnaren lär sig tecknen på ett sätt som underlättar övergång  till allt högre takt.

Lär alla grunder genom SK4SQ
Ni som fått för er att ni inte ”kan” lära er telegrafi rekommenderas arméns grundläggande telegrafiutbildning, som tillhandahålls på nätet av Leksands sändaramatörer SK4SQ. När inlärningen av tecken är klar, eller för den som redan kan alla tecken och bara behöver träna upp hastigheten kan med fördel testa Steves metod på sidan för Telegrafiresurser.

Erik SM7DZV

 

Länkar:
Morse Resource: Hemsida. 
SK4SQ Dalakanalen: Telegrafikurs (Klicka i menyn till vänster)
ARRL A1-Operator’s Club Klicka här. 
Amatörradionyheterna: Om ni vill ha mer om telegrafi får ni gärna kolla vad vi skrivit om telegrafi och CW. 
Amatörradionyheterna (2015-11-03): Lånta fjädrar för 185 kronor grammet.

Print Friendly, PDF & Email

Etiketter: , , , , , ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com