Finland skickar upp plywoodsatellit
Amatörradiostation ingår i nyttolasten

Posted by Erik SM7DZV on 12 juni, 2021 in Nyheter |

WISA WOODSAT som den är tänkt att se ut när den är på plats.
Pressbild.

UPM Plywood, Arctic Astronautics och Huld meddelade i mitten av april att man avser att placera den första träsatelliten någonsin, WISA WOODSAT, i omloppsbana runt jorden. Utplaceringen är planerad att ske i slutet av innevarande år, om allt går enligt planerna. Ett missöde i maj, med en bärraket som är tänkt att användas kan leda till att uppskjutningen kan komma att påverkas.

Till satellitens nyttolast hör en enhet för amatörradiokommunikation.

Tillverkad av björkplywood
Satelliten kommer att vara tillverkad av björkplywood och projektet beskrivs som den mest extrema form av materialprovning som går att åstadkomma. Satelliten kommer att möta alla rymdens hårdföra miljöer och utmaningar bland annat vakuum, tyngdlöshet, kyla, hetta, radioaktiv strålning och rymdgrus.

 

Extrem materialprovning
— Satellitens uppdrag är att samla in data om plywoods beteende och hållbarhet under en längre period i hårda temperaturer, vakuum och strålning i rymden för att bedöma användningen av trämaterial i rymdstrukturer, säger Ari Voutilainen, rymdprojektets chef hos UPM Plywood. Syftet är att flytta fram gränserna för skogsbaserade biomaterial.

Em kubikdecimeter och ett kilo
WISA Woodsat är en nanosatellit designad och byggd av Arctic Astronautics, och den är baserad på utbildningssatelliten Kitsat. Satelliten mäter ungefär 10 x 10 x 10 cm och väger ett kilo. En svit med inbyggda sensorer, inklusive två kameror, kommer att användas för att övervaka den specialbelagda björkfanéren. En av kameror är placerad på en selfiepinne för yttre avbildning. Europeiska rymdorganisationens rymdmateriallaboratorium kommer också att tillhandahålla en ny sensorsvit för uppdraget. Nio små solceller kommer att svara för elförsörjningen.

Erik SM7DZV

FOTNOT
Redaktionen har kontaktat projektledningen för att få kontakt med de personer som svarar för amatörradiodelen av projektet.

Länkar:
WisaPlywood (2021-04-12): Världens första satellit tillverkad av trä.
WISA WOODSAY: First Look at the Prototype
Youtube (2021-05-12): WISA WOODSAT Protoype reveal
ATL (2021-05-14): Finland skickar upp satellit av trä

Tipstack:
till DAG SM6FNP för tipset

Etiketter: , , , ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com