AlphaZero lär sig själv att bli världsbäst

Posted by Erik SM7DZV on 13 juni, 2021 in Nyheter |

Optimeringsalgoritmer kan lära upp sig själva, så bra att de kan bli världsmästare i strategispel som schack eller go. FOI har studerat hur optimeringsalgoritmen AlphaZero arbetar och vilken nyttan är för den svenska Försvarsmakten.

När algoritmen AlphaGo besegrade världsmästaren i det kinesiska spelet go var det en sensation större än när schackdatorerna slog schackmästarna. AlphaGo är en optimeringsalgoritm som lärt sig spelet genom att träna med sig själv, medan traditionella schackdatorer programmeras av människor.

 

Snart utvecklades AlphaGo till en generell version döpt till AlphaZero, som också kan spela strategispel som schack och shogi. Det med en slagkraft som lämnar schackdatorer och människor långt på efterkälken.

Länkar:
FOI (2021-05-31): AlphaZero lär sig själv att bli världsbäst
Läs rapporten (FOI 2021-05-31): Krigsspel med AlphaZero

Etiketter: , , ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com