Här är satellitprojektets svar
på frågorna om mätmetoder och återinträde

Posted by Erik SM7DZV on 13 juni, 2021 in Nyheter |

WISA WOODSAT.
Pressbild.

Vår nättidning ställde igår frågor till Ari Voutilainen, rymdprojektets chef hos UTM Plywood. Första frågan handlade om hur man skulle kunna mäta eller observera skador eller sönderfall av plywoodmaterialet under eller efter försöket.

Voutilainen svarar att satelliten är utrustad med en serie sensorer som ger mätdata om miljön och trämaterialets beteende. Man samarbetar med Europeiska rymdorganisationen, och satelliten bär en kvartskristallmikrobalansskala från ESA för att mäta förändringar i trämaterialet.

— Men det viktigaste sättet att övervaka träet är visuell inspektion, och det görs med ”selfie stick”, skriver Voutilainen. Det är också syftet med att man har en kamera som pekar mot satelliten.

 

Brinner upp vid återinträdet i atmosfären
Nästa fråga handlade om planer fanns att plocka upp satelliten och ta den tillbaka till jorden för ytterligare studier av materialet:

— Nej, svarar Voutilainen: Satelliten kommer att flyga på en solsynkron polär bana på en höjd av cirka 550 km med en hastighet över 28000 kilometer i timmen. Vi räknar med att satelliten kommer in i atmosfären efter tio år. Den kommer att brinna upp helt vid inträdet i jordatmosfären. Satellitens tekniska livslängd beräknas bli mellan två och fem år.

Amatörradioutrustningen
Den tredje frågan, om amatörradioutrustning ombord, har skickats vidare till en tekniker vid Arctic Astronautics.

Den fjärde och sista frågan handlade om prislappen för att skicka den ett kilo tunga satelliten in i sin omloppsbana. Den förblev obesvarad.

Erik SM7DZV

 

Länk:
Amatörradionyheterna (2021-06-12): Finland skickar upp plywoodsatellit Amatörradiostation ingår i nyttolasten.

 

Etiketter: , , ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com