Grattis till Stig SM5XD som nyss fyllt 99 år

Posted by Erik SM7DZV on 15 juni, 2021 in Familjesidan |
Uppdaterat 2021-06-16.

Stig SM5XD 99 år 15 juni 2021.´
FOTO SM0BYD.

Stig SM5XD har nyss fyllt 99 år. Han fick sitt B-certifikat i oktober 1946. Sitt första QSO körde Stig den 12 december 1946 med LA9R på 40M CW. Redan då arbetade Stig i radiobranschen, på Svenska Elektronrör i Lumaområdet.

Medlem i SSA hade han blivit redan 1945. Året därpå blev han medlem nummer 119 i då nybildade Frivilliga Radioorganisationen, FRO.

Stig Edvin Sjölander, SM5XD, föddes den 15 juni 1922 i Stockholm och växte upp på Kungsholmen.

Amatörradiocertifikat 1946
Han blev medlem i SSA 1945, efter rekommendation av SM5VJ och SM5QR, alla tre då kollegor vid Svenska Elektronrör i Lumaområdet, dit han vanligtvis tog sig med cykel. 1946 klarade Stig sitt prov i telegrafi, 50-takt. 1946 släpptes förbudet för amatörradio och i oktober fick Stig sitt B-certifikat. Han köpte sin första kommunikationsmottagare, en Hallicrafter SX-28 ”Super Skyrider”, från F:a Johan Lagercrantz. Under sommaren byggde Stig sin sändare, med en 6L6:a.

Första förbindelsen på 40 meter telegrafi
SM5XD:s första QSO, den 12 december 1946 med LA9R på 40M CW, nämnd SX-28 återfinnes sedan något år i radiomuseet, rummet med amatör- och grön radio, hos Göran SM0YHL med XYL Ingegerd. Paret driver också biograf Sländan i Tullinge, där även SK0HB återfinnes.

Otålig väntan på att förbudet mot amatörradio ska upphävas efter Andra Världskriget.
Faximil ur QTC nummer 1 1945 i Populär Radio nr 5 1945. Redaktör Hans SM5WL.

 

Medlem i FRO från första början
FRO grundades år 1946 och Stig anslöt efter att Malmberg SM5ZX, dåvarande sekreteraren, lockat Stig till att bli medlem. Stig är FRO-medlem nummer 119. Per-Arne Kinnman, SM5ZD, var då ordförande samt en av FRO:s grundare. Stig har även under tidiga år en tid varit sekreterare i FRO, som assistent hade han Barbro af Geijerstam, SM5BAG, som senare tog över rollen som sekreterare. Under många år agerade Stig, som sambandschef för Roslagsloppet, då han arrangerade kommunikationen i norra skärgården, tillsammans med kustbevakningen, och polisen. Vid dessa tillfällen hade Janne Hult, SM5TJH, en långt ifrån obetydlig roll för lyckad kommunikation.

Fritidshus på Väddö
1969 köpte han och XYL Kristina sitt sommarhus i Backa på Väddö. Huset var byggt på 1800-talet. Ursprungsdelen av huset var en stockbyggnad, som vanligt på den tiden drevat med mossa. Ursprungligen var huset byggt som pensionat, därefter ombyggt till konditori och postkontor.

I detta hus har undertecknad haft det stora nöjet tillbringa mycken tid tillsammans med bland andra Esko SM5AKP. Vi har bland annat hjälpt Stig genom att sätta upp en bättre antenn. En tidigare G5RV byttes mot en Russian City Windom, som gavs en ny riktning, vilket hjälpte att eliminera störningar från en lokal butik.

Imponerande samling DX
Under senare år utbyttes en Yaesu rörstation ut mot en mer lätthanterad Icom IC-718. Stig är än idag en mycket duktig telegrafist. Alla intressanta DX, som Stig lyckats köra från Väddö med sin enkla utrustning, är mycket imponerande.

På grund av pandemin och av hälsoskäl, har Stig inte kunnat besöka sitt fritidsställe på Väddö så ofta sedan februari 2020. Innan pandemin drabbade oss, spenderade Stig vanligtvis en helg per månad, tillsammans med Esko SM5AKP och undertecknad, vid Aktiva Synskadade i Enköping, SK5CG. Där har vi tre ägnat oss åt mycket radiotrafik, inte minst under 2019, då föreningen använde specialsignalen SF50CG, vilket resulterade i totalt 7156 QSO. Stigs syn har tyvärr fortsatt att försämrats under senare år.

Simpnäsdagen 8S0BAS
Mellan åren 2005 och 2015 ordnade Stig så att vi fick deltaga med specialsignalen 8S0BAS, vid den intressanta Simpnäsdagen på Väddö, i början av juli. Där presenterades roslagsrelaterad teknik, bland annat tändkulemotorer från Pythagoras industrimuseum i Norrtälje, traktorer och redskap. Så vitt vi kan minnas, stod vädret oss bi och vi slapp regn under alla år. Dock drabbades tillställningen ett år av en okontrollerad blåst och då lyfte det partytält vi nyttjade för radiostationen och det fick efter ett nödanrop från arrangörerna hämtas på den närliggande vägen. Inga andra incidenter inträffade under arrangemangen vid Simpnäs, som drog väldigt många intresserade besökare, inte minst sedan vi började visa telegrafi.

Hatten av för Stig!
Från alla dina radiovänner, nära och i fjärran, en jättestor distanssäkrad kram samt ett hjärtligt grattis till mängdens jubel och hurrarop! Tack för din fina vänskap. Esko SM5AKP, Arne SM5TC och många andra har känt dig sedan anno dazumal. Jag är tacksam över att i alla fall haft turen att ha halkat in under 2000-talet.

73 de
vännen Hasse

Ett av Stigs SM5XD QSL-kort.
Sjölander Maskintransport AB tog under många år all tid för Stig. Idag är det sönerna Magnus och Johan sköter företaget.

Print Friendly, PDF & Email

Etiketter: ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com