Uppdaterat med ljudfil från sändningen:
BBC Antarctic Midwinter Broadcast

Posted by Erik SM7DZV on 23 juni, 2021 in Nyheter |
Publicerat 2021-06-21. Senast uppdaterat 2021-06-23: Ljudinspelning av sändningen, gjord av Janne SM5SUH i Ödeshög. Den som får svårigheter med MP3-filen nedan kan i stället gå direkt till  SM5SUH och ladda ned hans originalfil. Klicka här.

— Mottagaren var IC-7300 och jag använde den inbyggda inspelningsfunktionen direkt till ett SD-kort, skriver Janne. Frekvensen var 7305 kHz och antennen en vertikal för 40 meter som står direkt på marken med 122 jord-radialer nergrävda med en totallängd på 2 km tråd. Signalstyrkan var S9 +40 dB +- QSB Det förekommer lite fading och ibland någon störning av närliggande stationer.


BBC world Service förmedlar ”Happy Midwinter-hälsningar” från släkt och vänner på hemmaplan, bland annat till personalen vid den brittiska forskningsstationen Halley VI.
Illustration: Skärmklipp från BBC News på nätet.

Idag är det årets längsta dag på norra halvklotet. Norr om norra Polcirkeln går solen inte ner i natt. På södra halvklotet råder omvända förhållanden. I Antarktis råder polarvinter med kyla och mörker dygnet runt. Troligen var det den motsättningen som inspirerade BBC World Service att starta ett av sina mest ovanliga program riktat till dess särklassigt minsta publik, 44 personer.

BBC sänder i kväll midvinterhälsningar till personalen på Storbritanniens forskningsstationer på Antarktis. Programmet sänds varje år den 21 juni till en garanterad exklusiv publik —  i år på bara 44 personer. Det är forskare och supportpersonal, både män och kvinnor, som övervintrar på fyra brittiska baser i Antarktis.

Underlaget för vår artikel kommer i sin helhet från BBC World Service och det har hamnat på redaktionens bord tack vår vår rundradiospanare Lennart SA5MMM i Borensberg.

Frekvenser och sändningstider för BBC Midwinter Broadcast 2021. Sändningarna kan kanske vara svåra att höra — men ska det alltid vara enkelt?
Klicka på bilden för större text.

— Det här är en kul grej. BBC kör ett hälsningsprogram till de britter som finns på Antarktis, skriver Lennart. Lyssna gärna på programmet från 2020 — det är ungefär som ett ”julhälsningsprogram” hos oss. Och avslutningsmusiken går inte av för hackor – ”White Christmas” …

 

På King Edward Point finns bara åtta människor bland sälar och pingviner i södra Georgien och bara fyra på närliggande Bird Island. Den största basen, Rothera, på Antarktishalvön finns 19 personer på vintern – men kan nå 100 på sommaren. Längst söderut ligger forskningsstationen Halley VI på Brant-ishyllan, där solen inte stiger upp på många veckor ännu och där temperaturerna på -30 ° C förvärras av bittra vindar. Men livet är bekvämare för de 13 lyckliga invånarna eftersom de befinner sig i de futuristiska nya modulerna i Halley VI — där de tidigare fem baserna har antingen demonterats eller till och med försvunnit under isen.

Festligheterna i samband med Sydpolens midvinter är lika traditionella som julens. Basbefälhavarna reser sig tidigt för att laga frukost för sin personal, presenter byts ut, det finns sport och till och med – om vädret tillåter – ett galet näckbad i snön! Festligheterna fortsätter innan de samlas runt en kortvågsmottagare för att lyssna på den traditionella rundradiosändningen, som är fylld med hälsningar från deltagarnas familjer och vänner hemma tillsammans med musikförfrågningar och meddelanden från British Antarctic Survey och några kändisar. Slutligen visas den antarktiska skräckfilmen The Thing. För de som känner till intrigen kanske det är lika bra att veta att det inte längre finns slädhundar i Antarktis.

Presentatör för hälsningsprogrammet, Martin Redfern, besökte Rothera för några år sedan för att spela in vetenskapliga program för BBC World Service. Han säger ”Besökare på Antarktis kan inte låta bli att bli rörda av naturens skönhet och dess likgiltighet inför mänsklig närvaro. Och det ger mig djup respekt för dem som tål den mörkaste långa natten där. Även om jag bara var där på sommaren, kan jag föreställa mig situationen just nu och känner att jag pratar med vänner.”

Källa:
Texten är hämtad och översatt av redaktionen från BBC World Service.

Länk
BBC News World Service: Antarctic Midwinter Broadcast

Print Friendly, PDF & Email

Etiketter: , , ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com