Lägg straffen du, Nils-Eric,
du som ha tegä student’n!

Posted by Erik SM7DZV on 7 juli, 2021 in 1900-talshistoria, Kultur |
Uppdaterat 2021-07-12.

Fotboll: ”Spärk en åt hälvet!
Illustration hämtad ur Nils Eric Sjödins diktsamling Odögdern.

(CEWE-förlaget 1985)

Alvaro Morata är inte ensam om att ha missat en straffspark i fotboll. Hans misslyckande ledde till att Italien sent på tisdagskvällen gick vidare till slut vann EM-finalen i fotboll.

Fotboll tillhör inte Amatörradionyheternas primära bevakningsområde, men den spanska straffmissen i europamästerskapen ledde redaktörens tankar till en annan straffmiss. Den beskrivs i en dikt om lagledaren i Röåns IF, och den finns i Nils Eric Sjödins diktsamling Odögdern (CEWE-förlaget, Bjästa 1985).

Lagledarn

Dikt av Nils Eric Sjödin i samlingen Odögdern (CEWE-förlaget 1985)

Nils Eric Sjödin
Nils Eric Sjödin (1934 -2009) var gymnasielärare i Sollefteå, krönikör och författare. Sjödin författade 18 diktböcker på ångermanländsk dialekt. Han skänkte självkänsla och kurage åt oss som alltid känt oss språkligt underlägsna — eftersom vår dialekt, södra Norrlands inlandsbondska, inte ansågs tillräckligt ”fin”.

Härmad av gymnastikdirektören
I ungdomen var det ofta bättre att försöka hålla tyst än att bli härmad av läroverkets gymnastikdirektör, eller att bli kallad bonddräng inför hela klassen av läroverkets religiösa indoktrinerare, kontraktsprosten i Sollefteå som också knäckte extra som religionslärare. Det som gjorde kontraktsprosten upprörd den gången var att en sån som jag, en inackorderad elev i första ring, understod sig att avvisa hans förkunnelse om arvssynd:

Hädelse att inte acceptera arvssynd
”Det är hädelse”, skrek kontraktsprosten, och som straff sänkte han mitt betyg två steg, från litet a till BA. Den reprimanden förföljde mig ända in i studentbetyget. För ett sådant övergrepp finns ingen förlåtelse att få, inte ens efter 60 år.

Man måste vara två…
Men det värsta är nog ändå att inte kunna använda eller bli förstådd på sitt modersmål. Man jett vära två för å kunnä täla bonnskä vä varann.

Hyllning till straffmissare och bonddrängar
Som en hyllning till alla straffmissare och bondsktalande har jag med tillstånd av Nils Eric Sjödins familj läst in två stycken ur diktsamlingen Odögdern: Lagledarn och Radion.

Odögdern — Dygdens motsats
Ni som inte förstår innehållet rekommenderas köpa boken, som nog finns på ett eller annat antikvariat. Där finns ordförklaringar som underlättar. Diktsamlingen Odögdern handlar om dygdens motsats:

Dygden var arbetet — dess motsats, som tog bort värdefull arbetstid var o-dygden — odögdern. Från kortspel till konfirmation”, skriver författare i bokens förord. Lyssna på en annan av Nils Eric Sjödins dikter ur Odögdern — om när radion kom till byn:

 

Radion

Dikt av Nils Eric Sjödin i samlingen Odögdern (CEWE-förlaget 1985)
Erik SM7DZV

Länk:
Wikipedia: Nils Eric Sjödin

Relaterade länkar
Youtube: Jacke Sjödin 
Wikipedia Laura Fittinghoff

Etiketter: , , , ,

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com