Bertil SM6AAL om en dag vid Oscar II Fort
Visning av agentradio och amatörradiotrafik

Posted by Erik SM7DZV on 12 juli, 2021 in Nyheter |

Närbild på den brittiska agentradion Paraset, som användes under andra världskriget Paraset. Replika, byggd av Bertil SM6AAL.
FOTO: Bertil SM6AAL.

Bertil SM6AAL är en av eldsjälarna vid Oscar II Fort i Göteborg. Bild från 2018.
FOTO: Privat.

Den tredje juli hölls Oscar II Fort på Käringberget vid inloppet till Göteborg, öppet för allmänheten.

Som så ofta tidigare fanns Bertil Bengtsson SM6AAL på plats som operatör på amatörradiostationen SG6FO. Här är Bertils anteckningar om det som hände under dagen.

Nästa gång Bertil ska visa amatörradio på Fortet blir den 7 augusti.

Det är lördag den 3 juli 2021. Idag är det öppet för allmänheten på O II Fortet. Jag lastar in min radioutrustning i bilen. Det är följande apparater: en Paraset MK VII med nätaggregat, telegrafnyckel, styrkristaller typ FT243, hörtelefoner, samt en TR-switch.

Informationsblad om Paraset
och underrättelseorganisationen SOE

Jag har också med mig lite informationsblad om historien bakom Paraset och den engelska mycket hemliga brittiska underrättelseorganisationen under andra världskriget Special Operations Executive, SOE.

 

Sailor R 108 transistormottagare.
FOTO: Bertil SM6AAL.

 

Jag startar hemifrån klockan halv nio, det kommer att bli en mycket varm dag. Det är redan plus 25 grader. Jag har med mig en flaska isvatten som legat i frysboxen under natten.

Det är som tur är ganska glest med trafik på riksväg 40 mellan Bollebygd och Göteborg. Därefter avfart till E6 fram till Söderleden och förbi Västra Frölunda fram till Långedragsvägen. Det är bara lite biltrafik, mest motionärer och cyklister på vägen ut mot Saltholmen. Spårvagnen ut till Saltholmen är välfylld med badgäster.

Så är jag framme vid den smala Försvarsgatan, kör sakta upp till grinden till O II Fortet, där tältet vid entrén redan är uppriggat. Klockan har nu blivit 09.30 och övriga medarbetare börjar dyka upp. En kopp kaffe erbjuds till dom som vill ha det i värmen (plus 26). Inne i Ladan, som några kallar ”Mässen”, är det ganska svalt och skönt.

Personalbrist
Nu kallar chefen för Fort Martin till ett kort info-möte om vad som gäller under dagens visning. Idag fattas det några personer som skall vara utplacerade på olika ställen i Fortet, men vi får cirkulera runt, och prata med varandra via kommunikationsradio.

För min del gäller att bemanna amatörradiostationen, där det fattas en operatör. Jag får hjälp av en grabb, Arvid 12 år. Han får en keps och uniformsjacka på sej, och får i uppgift att hämta korv och kaffe vid behov. Jag vill ogärna lämna radiostationen obemannad när jag skall fika.

3,5 watt ut från Parasetstationen
Urlastning av radioutrustning, fram med det hopfällbara bordet och två stolar, inkoppling av antenn, 230 volt, provning och avstämning, Jodå allt fungerar som det skall, uppmätning av uteffekt från Paraset visar 3,5 watt över 50 ohm.

Sailor R108 mottagare
Nytt för i år är en Sailor R108 mottagare, heltransistor, som komplement till Paraseten, jag kopplar in den via en enkel TR-switch, så den sköter sej helt själv. Samtidigt får jag högtalarljud vid mottagning, vilket kan vara intressant för besökare.

Jag drar igång högtalaranläggningen och kopplar in en kassettbandspelare med diverse tidstypisk musik. Det fungerar bra med ljudet från två högtalare som är monterade på ett av betongvärnen på Fortet. Förstärkaren är på 2 x 100 watt, så det räcker mer än väl för att höras till Långedrag.

Högtalaranläggningen kan också användas i en eventuell nödsituation ifall man behöver meddela något till besökare. Om någon olycka skulle inträffa är det nödnummer 112 som gäller och ambulans kommer via militära vakten på AM4.
SM6EHL Martin, och jag brukar normalt bemanna amatörradiostationen. Han kan tyvärr inte delta idag, Men Arvid får vara hjälpreda åt mej, och det funkar bra.
Jag förklarar för Arvid vad dom gröna apparaterna används till och han lyssnar intresserat och ställer några frågor.

Ulla Billquist och marschmusik
Nu har klockan passerat 11.00, och jag kör igång kassettbandspelaren med Ulla Billquists ”Någonstans i Sverige” följt av revelj på trumpet och under dagen några hurtiga militärmarscher.

Störst intresse bland besökarna får de två 24 centimeters Boforskanonerna, som idag kan studeras på nära håll.  Den 6 juni fick ingen komma i närheten. Då sköt artilleriavdelningen salut med båda kanonerna. Jag har fått uppgift om att man har ansökt om att dessa saluter ska komma med i Guiness rekordbok. Det återstår att se om den ansökan beviljas.

Inga störningar från solcellerna
Nu är det dags för provkörning av Paraseten. Jag ropar ett CQ på 3525 KHz, ställer in Sailor RX:en på lagom tonhöjd. Solcellsanläggningen sitter rakt under dipolen för 80 meter. Jag var rädd att den  skulle störa, men inga problem från den som tur är. Störningsnivån härute på Fortet är under en S-enhet idag.

SM5COP 800 watt — Paraset 3,5 watt…
Först ut att svara på mitt CQ är Mats SM7BUA/P som kör portabelt från skogen utanför Bankeryd. Hans signaler hörs fint, lite långsam QSB, men jag missar inget från hans sändning. Sammanlagt blev det åtta QSO. Konditionerna var dåliga runt 12-tiden, men Rune SM5COP eldade på med 800 watt. Jag trodde jag hörde fel, men det stämde. Rune slog S-metern i botten på min Sailor RX, medan jag ”pep” med bara 3,5 watt uteffekt…

Kristallstyrt
Jag lyssnade runt lite på CW-delen med Sailor-mottagaren och hörde då Lasse SM6NM kalla på 3560 kHz. Snabbt bytte jag kristall till 3559,3 kHz och ropade några gånger utan att få svar. Jag ringde sedan upp Lasse på telefon, han hade ett smalt telegrafifilter inkopplat, och därför hade han inte hört mej när jag kallade på min kristallfrekvens. Men sedan gick det fint och vi fick förbindelse.

Överhettning i sändaren
Plötsligt slutade Paraseten att fungera, ingen uteffekt från sändaren, kände på panelen runt sändarröret, var brännhett, så jag lät den kyla av en stund, tog lite vatten runt röret och kylde ner, den stod ju i solskenet hela tiden, men efter någon minut så funkade sändaren igen.

Sommarkonditioner
Nu var klockan runt 13.00, och bandet nästan helt tyst. Den enda station som hördes var SL0FRO, med tidvis lång fading. Konditionerna var med andra ord som de brukar vara sommartid.

Nu var det dags för lunch, Arvid fick hålla ställningen under tiden jag gick ner till förfriskningsförsäljaren nere vid ”Mässen”. Det var som vanligt en verkligt fin dag på Fortet. Det var många besökare, familjer med barn. Det är ju ett stort område att röra sej på.

Nästa gång blir den 7 augusti
Klockan 16.00 började jag att packa ihop mina radioapparater. Det var dags att lägga in el- och koaxialkablar i radiovagnen, ta ner flaggan, som vinden blåst omkull sedan den 6 juni. Det som återstod var att låsa dörren och åka hem. Nästa gång blir den 7 augusti.

Bertil Bengtsson SM6AAL
Print Friendly, PDF & Email

Copyright © 2014-2023 Amatörradionyheterna All rights reserved.
This site is using the Hamnews.dzv.se Child-Theme, v3.1.4, on top of
the Parent-Theme Desk Mess Mirrored, v2.5, from BuyNowShop.com